Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Predavanje »Očetje naroda« in »nacionalni pesniki«: Bleiweis in Prešernov kult

Predavanje »Očetje naroda« in »nacionalni pesniki«: Bleiweis in Prešernov kult
Kdaj:
8 februar 2020 @ 10:30 – 12:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2020-02-08T10:30:00+01:00
2020-02-08T12:00:00+01:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva 42
4000 Kranj
[:SI]Predavanje »Očetje naroda« in »nacionalni pesniki«: Bleiweis in Prešernov kult[:] @ Ullrichova hiša

V soboto, 8. februarja 2020, ste ob slovenskem kulturnem prazniku vljudno vabljeni na predavanje
»Očetje naroda« in »nacionalni pesniki«:
Bleiweis in Prešernov kult.

Dobimo se ob 10.30 uri v Vojnomirovi dvorani  Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.
Z nami bo izr. prof. dr. Marijan Dović,  Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.

Klišejska kulturnozgodovinska pripoved o Bleiweisu in Prešernu, v kateri se prvi kaže kot izrazit negativec, se nazorno odslikava tudi skozi njuni »posmrtni življenji« v slovenskem kulturnem prostoru. Očitno je bil Prešeren v tem pogledu neprimerno uspešnejši, saj je v teku poldrugega stoletja (p)ostal središčna figura slovenske kulturne, celo politične zgodovine, medtem ko je bila Bleiweisova posmrtna kariera vse prej kot bleščeča, čeravno so bili nastavki za intenziven kult »očeta naroda« na svojem mestu že v času njegovega življenja.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri