Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Predstavitev monografije petdeset let Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju

Predstavitev monografije petdeset let Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju
Kdaj:
6 oktober 2022 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2022-10-06T18:00:00+02:00
2022-10-06T19:00:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva 42
4000 Kranj

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na predstavitev monografije 50 let KABINETA SLOVENSKE FOTOGRAFIJE PRI GORENJSKEM MUZEJU v četrtek, 29. septembra 2022, ob 19. uri. 

Ustanovitev KSF je povezana z bogato fotografsko tradicijo mesta Kranj, ki sega od fotografskih pionirjev Janeza Puharja (1814–1864) in Christiana Paierja (1839–1895) do prvega fotografskega kluba v mestu (ust. decembra 1910), in z aktualnim zanimanjem za fotografijo in fotografsko razstavno dejavnostjo.

Pobudo, ki jo je v članku »Moč fotografije: razmišljanje ob šestdesetletnici ustanovitve prvega slovenskega kluba fotografov-amaterjev« (Gorenjski glas, priloga Snovanja, št. 5, 25. 11. 1970) izrazil biolog, strokovni pisec, urednik, mentor in prevajalec Marko Aljančič (1933–2007), naj bi v rojstnem mestu Janeza Puharja osnovali stalno zbirko izbranih del slovenske fotografije, je obravnaval kranjski Fotokino klub Janez Puhar na slavnostni seji ob 60. obletnici prvega slovenskega amaterskega fotografskega društva v Kranju. Sklep o ustanovitvi Kabineta slovenske fotografije so istega dne pozdravili slovenski fotografi na posvetovanju ob XIII. republiški razstavi fotografije v avli Skupščine občine Kranj.

Prve seje Kabineta maja 1971 so se udeležili: umetnostni zgodovinar in direktor Gorenjskega muzeja dr. Cene Avguštin in fotografi Marko Aljančič, Stojan Kerbler, Tone Marčan, Janez Marenčič, Marjan Smerke in Alojzij Žibert. Stojan Kerbler je menil, da bi moral Kabinet zbirati tudi dokumentacijo o fotografiji, stare fotoaparate in druge predmete, literaturo o slovenski fotografiji ter kataloge in časopisne izrezke. Janez Marenčič je želel, da Kabinet poskrbi za dela umrlih in starejših avtorjev, zbirka Kabineta naj se dopolnjuje s fotografijami, ki bodo izbrane na razstavah, pozneje pa naj se začne sistematično zbiranje (iz zapisnika prve seje Kabineta).

Kabinet je nastal z željo, da bi bila na enem mestu shranjena najboljša dela slovenske fotografije. Postal naj bi matična ustanova slovenskih fotografov. Med njegove temeljne naloge spadajo: krepitev zanimanja za slovensko fotografijo, raziskovanje njene zgodovine, spremljanje fotografske dejavnosti, javna predstavitev fotografskih dosežkov v obliki razstav, evidentiranje in zbiranje fotografij ter arhivskega in dokumentarnega gradiva s področja fotografije. Zbirka se je oblikovala z darili, odkupi in reprinti po originalnih negativih oziroma reprodukcijah objavljenih fotografij. V inventarno knjigo KSF je vpisanih 1685 fotografij. Poleg teh pa v zbirko KSF spadajo tudi večje donacije fotografov Janka Skerlepa (358 fotografij, 2580 negativov na steklenih ploščah, 7549 negativov in kontaktnih kopij, 7391 diapozitivov), Stojana Kerblerja, Janka Andreja Jelnikarja (celoten opus barvnih diapozitivov), Marjana Smerketa, Staneta Klemenca (opus alpinistične in popotne fotografije) in Boštjana Gunčarja. Leta 2014 je muzej odkupil fotografsko zapuščino Franca Ferjana, ki se je uvrstila v zbirko KSF (518 fotografij).

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri