Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 maja 2024

Scroll to top

Top

ODPOVED Vitrina meseca Ženske zgodbe

ODPOVED Vitrina meseca Ženske zgodbe
Kdaj:
24 marec 2020 @ 13:00 – 14:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2020-03-24T13:00:00+01:00
2020-03-24T14:00:00+01:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]ODPOVED Vitrina meseca Ženske zgodbe[:] @ Mestna hiša

Vljudno vabljeni na predstavitev nove Vitrine meseca

ŽENSKE ZGODBE

Gospodarice, žene, matere, ljubice, prerokinje, sužnje in čarovnice

v torek, 24. marca 2020, ob 13. uri v Avli Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj.

Ob izbranih mitoloških likih znamenitih antičnih grških žensk, boginje Here, zveste soproge Penelope, žrtvovane Ifigenije, morilke Klitajmnestre in čarovnice Kirke bodo predstavljeni izbrani arheološki predmeti kot metafore najbolj prepoznavnih lastnosti mitološke osebnosti, ki so hkrati arhetipske lastnosti sodobne ženske.

Razstavljeno arheološko gradivo iz Gorenjskega muzeja, Posavskega muzeja v Brežicah, Pokrajinskih muzejev Ptuj Ormož, Pomurski muzej Murska sobota, Pomorski muzej Piran in Ravne na Koroškem bo obsegalo predmete osebne nege in značilne ženske opreme od prazgodovine do sodobja, ki ženskam dodeli pravice in jih požene v klance odkritega družbenega spopada. Ob predmetih se bomo spraševali katere ženske so usodnejše, katere močnejše in katere srečnejše. Odgovorov ne bomo ponujali.

Foto: Šempeter v Savinjski dolini, Evropa na biku, grobnica družine Ennijcev

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri