Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Fotografija Leopolda Jugovica

Fotografija Leopolda Jugovica

Ob nedavnem raziskovanju družinske zgodovine potomcev sitarskega podjetnika Franca Jugovica sem v zbirki fotografij Gorenjskega muzeja iskala njegovo fotografijo. Te ni bilo, naletela pa sem na fotografijo Leopolda Jugovica. Gre za 13 × 18 cm veliko črno-belo fotografijo dveh gosposko oblečenih moških srednjih let. Na spletnem portalu Kamra (https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/druzina-jugovic.html) v opisu ob objavljeni fotografiji izvemo le, da je levi, stoječi gospod Leopold Jugovic, in osnovne podatke o njem.

Seveda me je zanimalo, ali sta bila Franc in Leopold sorodnika. Sicer zelo izčrpna Zgodovina mesta Kranja Josipa Žontarja iz leta 1939 odgovora na to vprašanje ni dala. Po naključju pa sem ga našla v malo znanih nedokončanih spominih tržaškega odvetnika in politika dr. Josipa Vilfana, objavljenih v Jadranskem koledarju 1980. Josip Vilfan med podatki o družini svojega starega očeta Franca Jugovica omenja tudi, da je ta imel brata Leopolda in Lorenca.

Ostala je torej le še uganka, kdo je sedeči mož na fotografiji. Tudi ta se je razrešila nepričakovano, ko sem preverjala, ali sta si bila brata Franc in Leopold podobna. Ob primerjavi medle fotografije Franca v knjižici o sitarstvu na Gorenjskem iz leta 1967 s podobo bradatega Leopolda na naši fotografiji se je izkazalo, da je ob Leopoldu ovekovečen prav njegov brat Franc.

Bratje Jugovic so bili sinovi kranjskega trgovca. Franc (1800–1877) je bil poročen s hčerjo stražiškega sitarskega podjetnika Antona Globočnika. Kot trgovec z blagom je z družino živel v Trstu. Bil je ugleden tržaški meščan, tržaški mestni svetnik in član tržaške meščanske garde. Po propadu lastnega trgovskega podjetja v Trstu je leta 1861 prevzel tastovo sitarsko podjetje v Stražišču. Leopold je bil trgovec in industrialec. Ustanovil je veliko hčerinsko podjetje stražiškega sitarskega podjetja v Aleksandriji. Bil je deželnozborski in državnozborski poslanec ter župan Kranja v letih 1872–1874. V 60. letih je zgradil mehanični mlin ob Savskem mostu v Kranju ter moko prek Trsta izvažal v Francijo, Anglijo, Dalmacijo in Afriko. Po propadu podjetja in prodaji mlina (Petru Majdiču, po čigar družini stavba še danes nosi ime) je moral leta 1874 odstopiti kot župan. Umrl je leta 1877 v Aleksandriji. Lorenc je živel v Trstu in veliko potoval. Bil je eden zgodnjih zagovornikov jugoslovanske edinosti in srbofil ter se je rad podpisoval v cirilici kot Jugović.

Ena sama fotografija je bila tako povod za vrsto (tu le deloma predstavljenih) novih spoznanj o nekaterih kranjskih meščanskih družinah v 19. stoletju.

dr. Veronika Pflaum

Brata Leopold (levo) in Franc Jugovic iz Kranja, fotografirana v Trstu v 60. ali začetku 70. let 19. stoletja (fototeka Gorenjskega muzeja, zbirka fotografij kranjskih družin)

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri