Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Koledarji Tekstilindusa

KOLEDARJI TEKSTILINDUSA

Industrijska dediščina Gorenjske je bogata in raznolika. V Kranju se je industrializacija začela s tekstilno panogo. V času med obema svetovnima vojnama sta v mestu delovali dve veliki tekstilni tovarni, pet srednjih in številni manjši obrati s predilnicami in tkalnicami. Po drugi svetovni vojni so z izdelavo in tiskanjem blaga nadaljevali v tovarnah Tiskanina, Inteks, IBI in Zvezda. Prvi dve tovarni sta bili leta 1961 združeni v delovno organizacijo Tekstilindus Kranj, ki je tedaj zaposlovala preko 3000 delavcev. Do stečaja podjetja leta 1991 se je število delavcev zmanjšalo za več kot polovico.

V Tekstilindusu Kranj so od sredine 60. let naprej poleg potiskanega bombažnega blaga izdelovali tudi blago iz mešanic bombaža in sintetičnih vlaken. Tkanine so bile visoko oplemenitene in tako lažje za vzdrževanje. S tem so sledili zahtevam pri izdelavi konfekcije in potrebam sodobnega načina življenja. Vzorce za tisk blaga za vse kolekcije so pripravljali njihovi hišni oblikovalci.

Eden bolj znanih in zanimivih izdelkov Tekstilindusa so bili njihovi vsakoletni koledarji. Celoletni koledar je bil natisnjen na enem kosu blaga, na platnen bombaž, ki je bil nato vpet med dve tanki leseni letvici. Z motivi na koledarjih so predstavljali sodobno proizvodnjo in hkrati opozarjali na bogato tradicijo tekstilne in tudi kulturne dediščine Kranja. Tekstilindusovi oblikovalci so motive za koledarje največkrat izbrali iz njihove aktualne kolekcije. Na koledarjih iz 70. let najdemo vse od cvetličnih in abstraktnih vzorcev, do motivov, ki so bili navdahnjeni z narodnimi elementi. V 80. letih so oblikovalci veliko izhajali iz gorenjske kulturne dediščine. Več let zaporedoma so kot predloge so uporabili poslikave iz ženitovanjskih skrinj. Povezavo podjetja z lokalnim okoljem so poudarili z zgodovinskimi in sodobnimi upodobitvami Kranja.

Koledar za leto 1970 Tekstilindus Kranj, tisk na tekstil, višina: 72 cm, širina: 39 cm, NZ 5424

V Gorenjskem muzej smo koledarje Tekstilindusa zbirali postopoma in še vedno jih v zbirki nekaj manjka. Najstarejši koledar, ki ga hranimo je iz leta 1969 in na njem je napis Tekstilni center Kranj. Nanaša se na tekstilno šolo v Kranju, kjer so se izobraževali različni profili strokovnjakov tekstilne smeri. Šola je bila ustanovljena leta 1930 in je pod različnimi imeni delovala do začetka 21. stoletja. Učenci so praktični del usposabljanj opravljali v kranjskih tekstilnih podjetjih. Čeprav na koledarju ni posebej označeno, so ga skoraj zagotovo izdelali v Tekstilindusu.

Od leta 1970 naprej so imeli koledarji natisnjeno ime in znak Tekstilindus Kranj. V naslednjih dveh desetletjih so postali nekakšna tradicija podjetja. Pripravili so tudi še koledar za leto 1992, ko je bilo podjetje že v stečajnem postopku. Kasneje je s to tradicijo skušalo nadaljevati podjetje Aquasava, ki je z novim lastnikom prevzelo proizvodnjo tovarne. Hranimo njihov koledar iz leta 2001.

Koledarji na blagu so bili priljubljeni med gospodinjami in so bili obešeni v marsikateri kuhinji na Gorenjskem. Vendar tudi po preteku leta takšen koledar ni bil zavržen. Zaradi kakovostnega blaga, trpežnosti in tudi zanimivih motivov je bil vsestransko uporaben. Če ne drugače za kuhinjsko krpo. V zbirki hranimo dva domača izdelka, ki sta še dolgo služila svojemu namenu. Iz treh koledarjev za leto 1985, z motivom rož iz poslikanih skrinj, si je iznajdljiva gospodinja sešila predpasnik. Koledar iz leta 1976 pa je tedanja gimnazijka še dolga leta uporabljala kot vrečko za malico na svojih poteh v hribe.

Vrečka sešita iz koledarja Tekstilindusa za leto 1976, tisk na tekstil, višina: 31 cm, širina 41,5 cm, NZ 5444

Tekstilindusovi koledarji so lep primer spoja kulturne dediščine, sodobne industrijske produkcije in trajnostne uporabe. Vse te teme so danes vedno bolj aktualne in zato so nam lahko za zgled tudi drobci iz vsakdanjika bližnje preteklosti.

Mag. Monika Rogelj

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri