Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 24 junija 2024

Scroll to top

Top

MEDNARODNI DAN MUZEJEV, 18. maj

MEDNARODNI DAN MUZEJEV, 18. maj

V ponedeljek, 18. maja 2015, smo obeležili Mednarodni dan muzejev, ki smo ga v Kranju združili s Parado učenja, Tednom vseživljenjskega učenja in Tednom ljubiteljske kulture.

Mednarodni muzejski dan se obeležuje že vse od leta 1977. Ta dan je velika priložnost, da se med ljudmi dvigne zavest, o pomembnosti muzejev kot nosilcev ohranjanja kulturne dediščine, obenem pa tudi kot enega od členov razvoja vsake družbe. Aktivnost so organizirane po celem svetu od Amerike, do Oceanije, od Evrope, Azije in Afrike; približno 30.000 muzejev v več kot 120 državah sveta.

Tema letošnjega Mednarodnega dneva muzejev, ki jo vedno določi ICOM, mednarodni muzejski svet, je letos MUZEJI ZA ODGOVORNO DRUŽBO. Eden najpomembnejših sodobnih izzivov, ki spremljajo ljudi po celem svetu, da se prilagodijo novemu načinu življenja, da živijo v mejah naravnega. Ta prehod v trajnostno družbo zahteva drugačne, nove načine razmišljanja in delovanja. Muzeji pri tem igrajo ključno vlogo, saj se ukvarja s tradicijo in nas lahko danes, v času potrošniške družbe, marsikaj nauči o življenju nekoč, ko so bili ljudje samooskrbovani in so živeli v mejah svojih zmožnosti.

Vabimo Vas, da si BREZPLAČNO ogledate naše stalne in občasne razstave, se udeležite dveh javnih vodstev, ob 11. in 16. uri, po razstavi Gospodje in tovariši – kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920-1980, se oglasite na naši stojnici pred Mestno hišo ter odgovorite na prilžnostno anketo o poznavanju zgodovine Kranja, se seznanite z delovanjem Študijskih krožkov v Gorenjskem muzeju…

Ob 17.30 uri v Avli Mestne hiše predstavljamo t.i. Vitrino meseca o dosežkih ljubiteljskih društev.

Udeležite se dogodkov Mednarodnega dneva muzejev, ki sovpadajo s Tednom Vseživljenjskega učenja, s Parado učenja in Tednom ljubiteljske kulture.

VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri