Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Gorenjci in čas Marije Terezije

Muzejski večer Gorenjci in čas Marije Terezije

Mag. Marjana Žibert je predavala o času Marije Terezije, ki je vladala habsburškim dednim deželam med leti 1740 in 1780, je kaj kmalu spoznala slabosti, ki ovirajo razvoj monarhije; neučinkovita uprava, neorganizirana vojska, nepismeno prebivalstvo, prazna državna blagajna. Cesarica se je odločila: »Nujne so reforme!« Njeno delo je nadaljeval sin, Jožef II. Reforme so prinesle določen napredek. Na nekaterih področjih je bil le-ta hitro opazen, na drugih je bilo potrebnih nekaj desetletij, da so se novosti uveljavile.

Vtisi z muzejskega večera:

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri