Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Grad Fužine – Prvo domovanje rodbine Khisl in njen čas skozi arhitekturno okrasje in stavbno zgodovino

Muzejski večer Grad Fužine – Prvo domovanje rodbine Khisl in njen čas skozi arhitekturno okrasje in stavbno zgodovino

V okviru spremljevalnega programa razstave Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl Vas vljudno vabimo na drugi muzejski večer v nizu, z naslovom Grad Fužine – Prvo domovanje rodbine Khisl in njen čas skozi arhitekturno okrasje in stavbno zgodovino. Dobimo se v četrtek, 21. februarja 2019, ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.
Predavala bo Katarina Metelko.

Na levem bregu reke Ljubljanice stoji grad Fužine, prvo domovanje rodbine Khisl.

»Stavbo je začel graditi, ko se je pisalo leto 1528, Veit Khisl z dobrim svetom in dejanjem Hansa Weilhammerja. Naj Bog hišo dobro varuje, naj ne dovoli, da bi jo kaj hudega doletelo.Če Bog za to ne bo poskrbel, bo zaman vsa naša čuječnost. Tako ostane v božjih rokah in imenuje se Studenec. 1557«

Tako se glasi napis na heraldični plošči rodbine Khisl, ki jo je za svojega naročnika Janža Khisla izklesal mojster G.S.. Pod napisom so upodobljeni grbi Janža Khisla in njegovih dveh žena, Anne von Lichtenberg in Marie Maradeiserin. V grbu Janža Khisla prepoznamo podobo kače nad tremi okroglimi kamni, ki si jo je Vid Khisl, začetnik rodbine Khisl, izbral za svoj grb in z njim skrivoma širni Kranjski sporočal svojo pripadnost novi veri, protestantizmu. Podoba kače v družinskem grbu rodbine Khisl nastopa kot kot simbol Bronaste kače, ki v Stari zavezi predstavlja predpodobo Križanega iz Nove zaveze. Trije kamni so simbol Svete Trojice, hkrati pa se nam rodbina skozi podobo kamnov tudi predstavi s svojim imenom oziroma priimkom (nem. der Kiesel – prodnik ali das Kieselgestein – prodnik, kamenjak).

Večino slikarskega in kiparskega okrasja na gradu Fužine je naročil Janž Khisl. Veliko se ga je skozi stoletja izgubilo. Kar je ostalo, priča o veliki gospodarski in kuturni moči rodbine Khisl. Predvsem pa njihovi veliki pripadnosti novi veri , saj v na videz modno posvetno poslikavo ali kiparski okras skrijejo tudi simboliko protestantizma.

Grad Fužine, danes.

Heraldična plošča Fužinski grad.

Poklon svetih treh kraljev.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri