Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem

Muzejski večer Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem

Vljudno vabljeni na muzejski večer Poslikano pohištvo na Gorenjskem v četrtek, 17. oktobra 2013, ob 19. uri v Ullrichovo hišo, Tomšičeva 42, Kranj. Predavala bo avtorica razstave mag. Tatjana Dolžan Eržen.

Ob razstavi Poslikano pohištvo na Gorenjskem se bomo na muzejskem večeru spoznavali z motivi ljudskega slikarstva na gorenjskem kmečkem pohištvu. Svetniki, cvetlični šopki, ornamenti, rozete, pentagram, Jezusov in Marijin simbol so naslikani tako, da prepoznavamo izdelovalce iz različnih delov Gorenjske – okolice Kranja, Bohinj, Gornjesavska dolina. Ali so bili pentagrami, morine tace res na vseh zibelkah? Ima Božjepotna Marija Jezusa na levi ali desni roki? Skušali bomo odgovoriti tudi na vprašanje: kdo so bili izdelovalci v 400-letni zgodovini poslikavanja? Predstavili bomo izdelke študijskega krožka in se prek njih še bliže spoznali z lokalno značilnimi motivi.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri