Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Zgodovina meteoroloških opazovanj na Gorenjskem

Muzejski večer Zgodovina meteoroloških opazovanj na Gorenjskem

V okviru razstave Kakšno je bilo vreme na Gorenjskem smo pripravili drugi muzejski večer na temo vremena, z naslovom Zgodovina meteoroloških opazovanj na Gorenjskem.

Gostja večera je bila Mateja Nadbath z Agencije Republike Slovenije za okolje, Urad za meteorologijo, Oddelek za klimatologijo. Gostja zbira, ureja in proučuje podatke o meteoroloških postajah, ter pripravlja podnebne analize. Le kakšno vreme so beležile prve postaje na Gorenjskem?

Meteorološka postaja Kredarica je naša najvišje ležeča meteorološka postaja, na nadmorski višini 2514 m. Leta 1896 je Slovensko planinsko društvo na pobudo Jakoba Aljaža postavilo prvo kočo na Kredarici, naslednje leto pa so namestili prvo meteorološko postajo.

Najdebelejšo snežno odejo so izmerili leta 22. aprila 2001, kar 7 metrov. Najvišja izmerjena temreratura je bila 27. julija 1983 kar 21.6°C, najnižja pa 7. januarja 1985 – 28.3°C.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri