Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Nekrolog Helene Rant

Naša sodelavka Helena Rant je odšla. Tako posebna kot je bila Helena, je bila tudi njena bolezen, redka in težko določljiva. Zelo huda, ker je tako hitro napredovala, še posebej za žensko v najboljših letih.

Hočemo se spominjati Helene, ki je bila motor raziskave sit iz konjske žime, polna prekipevajoče energije in silno ročno spretna. Vidimo jo v sitarskih statvah, za tkanje sta jih pripravila s Tonetom Bajžljem iz Stražišča  in napisala tudi Priročnik za izdelavo sit, od leta 2014 je na spletni strani Gorenjskega muzeja. V roke vzamemo kataloga predmetov iz etnološke zbirke: Svitki (2007) in Grabljice za borovnice (2011). Za oba je naredila obsežno raziskavo rabe in izdelave. Tako je sicer univerzitetno diplomirana zgodovinarka in sociologinja posegla v polje etnologije. Ob tem se je pokazalo, kakšen mogočen vir in navdih ji je bilo življenje in ljudje v rodnem Strahinju. Njenih delavnic izdelovanja svitkov se je udeležilo veliko otrok in odraslih. Zasebno se je ukvarjala tudi s prejo volne in pridelavo lanu, sodelovala je na Vaškem dnevu občine Naklo.

Kot dokumentalistka je spremljala dogajanje v muzeju, naše razstave in dogodke. Izdajala je interni časopis Muzejec, ki smo ga vsakič  na dušek prebrali zaradi njene iskrivosti in hudomušnosti. Navdušila nas je ob urejanju depoja Pristava leta 2007 in ponovno po letu 2013. Tedaj sta s konservatorko Marjanco Jeglič v projektu REORG uspeli Gorenjski muzej uvrstiti med izbrance za izobraževanje, kako z malo stroškov urediti muzejski depo. Leta 2015 je Helena vodila preurejanje tekstilnega depoja na podlagi znanja, pridobljenega na delavnici. Tedaj se je tudi lotila raziskovanja zbirke čipk Dagmar Novaček, pripravljala je katalog in razstavo. Zaradi bolezni dela ni dokončala, a svoje izsledke je uspela objaviti na naši spletni strani. Njeno znanje fotografiranja muzejskih predmetov, predanost in veselje do muzejskega dela sta pripomogli tudi k lepemu katalogu Sto in več let starih oblačil.

Hvaležni smo za odlično sodelavko in žalostni, da se je naše sodelovanje mnogo prezgodaj zaključilo, a njen nasmeh in sončna energija nas bosta spremljali še naprej.

Mag. Tatjana Dolžan Eržen

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri