Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Brezčasne podobe – Ive Šubic

Razstava Brezčasne podobe – Ive Šubic

Gorenjski muzej vas v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik vljudno vabi na ogled razstave Brezčasne podobe, slikarja Iveta Šubica v Galerijo Prešernove hiše, Prešernova 7, Kranj. Razstava bo na ogled do 30. septembra 2013.

Razstava Brezčasna podoba se osredotoča predvsem na figuralne upodobitve v avtorjevem opusu, saj je prav ta del tisti, ki ga najbolj zaznamuje in hkrati loči od sočasnih umetnikov, njegovih sodobnikov, ki so se navezovali na sočasne novosti.

Utrinki z odprtja:

.

Ob pregledovanju del opusa slikarja Iva Šubica  naletimo na široko paleto motivike in likovnih tehnik, hkrati s tem pa tudi na avtorja, kateremu je bila predanost slikarskemu zapisu brezmejna. A iz njegovega obsežnega opusa lahko vendarle izluščimo tisto, kar je avtorja vselej evociralo iz neke neizrekljive ljubezni do življenja, ga zaznamovalo- človek, preprost človek, kmet, izvit izpod čarobnih hribov Poljanske doline. K njemu in v to ljubko dolino se je neprestano vračal; oba sta mu pomenila neprecenljiv, neusahljiv vir motivov, ki so se vrezovali globoko v umetnikovo zavest. Ko je v petdesetih  letih skupaj s svojim prijateljem in stanovskim kolegom Jožetom Ciuho odpotoval v Pariz, ga s svojo širino in bliščem niso uspele prepričati ne velike umetnostne galerije, ne široke ceste, ne ljubke romantične četrti. V njegovi pariški mapi gledamo risbe volov, podobe kmetov…

Ive Šubic se je v slovensko likovno umetnost vpisal s svojim nedoločljivimi prijemi in formami, hkrati pa predvsem z ljubeznijo do upodabljanja slovenskega kmeta in narave. Predstavili bomo del njegovega opusa tako oljne slike (portreti, partizanska in kmečka motivika) kot tudi risbe in ilustracije, z barvnimi osnutki pa bomo opozorili na njegovo delovanje v smeri ljudske umetnosti – v krašenju fasad s freskami ter na njegova monumentalna dela, ki so nastala v okviru javnih naročil.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri