Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Bohinj v arheoloških obdobjih

Odprtje razstave Bohinj v arheoloških obdobjih

Vabimo Vas na odprtje arheološkega dela nove stalne razstave Bohinj v arheoloških obdobjih
v petek, 3. novembra 2017, ob 18. uri v Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.
Razstavo bo odprl župan Občine Bohinj, Franc Kramar.

Najstarejše, skromne sledi človekove prisotnosti v Bohinju segajo v čas srednje kamene dobe oziroma mezolitika (približno od 8. do 5. tisočletja pr. Kr.). V toplem obdobju po koncu zadnje ledene dobe, ko je otoplitev dosegla vrhunec, so se v nižinah močno razrasli gozdovi. Ljudje so se še vedno preživljali z lovom, ribolovom ter nabiralništvom in niso imeli stalnih bivališč. V iskanju virov preživetja (hrane in surovin) so vse pogosteje sezonsko zahajali v sredogorje in visokogorje ter se tam tudi občasno zadrževali. V poletnih mesecih so lovili kozoroge, svizce in gamse.

Arheološka obdobja v Bohinju segajo v čas srednje kamene dobe, bronaste dobe, železne dobe, rimske dobe, zgodnjega srednja veka.

On z njími, ki še tèrd’jo véro krívo
Beží tje v Bôhinj, v Bisterško dolíno,
V terdnjávo zídano na skálo sívo.
Še dán danášnjí vídiš razvalíno,
Ki Ajdovski se grádec imenúje,
V nji glédaš Čertomírovo lastníno.
France Prešeren, Poezije, Ljubljana (1847)

smrekar Črtomir

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri