Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Bohinjske planine pred štirimi desetletji

Odprtje razstave Bohinjske planine pred štirimi desetletji

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Bohinjske planine pred štirimi desetletji – Fotografije muzejskega fotografa Draga Holynskega v četrtek, 12. decembra 2019, ob 18. uri v Stebriščno dvorano Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Fotografije bohinjskih planin pod Triglavom prinašajo podobe tradicionalne paše živine in sirarstva. Izdelali smo jih iz skeniranih diapozitivov 6×9 cm in 6×7 cm, ki jih hranimo v Gorenjskem muzeju. Obujajo spomin na dolgoletne majerje, majerice in sirarje.

Starodavni sistem individualne paše, ki prevladuje v bohinjskih gorah, je od šestdesetih let dalje raziskovala etnologinja Gorenjskega muzeja Anka Novak. V planinah je veliko fotografirala sama, nekajkrat pa je povabila fotografa. Drago Holynski je bil kot fotograf v Gorenjskem muzeju zaposlen od leta 1972 do 2007. Njegovo delo je obsegalo fotografiranje na terenu in v studiu, preslikovanje starejših fotografij in dokumentov ter izdelavo povečav za muzejske razstave.

VLJUDNO VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri