Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Dediščina Rutarjana Stanka Koširja

Odprtje razstave Dediščina Rutarjana Stanka Koširja

Vabljeni na odprtje razstave Dediščina Rutarjana Stanka Koširja v četrtek, 26. novembra 2015, ob 18. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4, Kranj. Odprtje razstave se bo nadaljevalo v cokle kolovrat miniature spominki stanko koširmuzejski večer.

Stanka Koširja (1917–2014) iz Gozd Martuljka je veselje do obdelovanja lesa napeljalo, da je izdelal miniature orodja in naprav za predelavo volne in lanu. Ganila ga je krhkost znanj naših prednikov, ne samo izdelave tkanin, tudi pridelave hrane, obrtnih spretnosti, vrednot, jezika, vse, kar nepovratno bledi. Začel je zapisovati svoje spomine, stare zgodbe, reke in pregovore. Star 82 let si je kupil računalnik in je pisal v rutarškem govoru s prevodom v knjižno slovenščino. Rojstnim Rutam (pošta Gozd Martuljek) je postavil monumentalen spomenik z izdajo 16 knjig. Njegova posvečenost ohranjanju domače nesnovne dediščine je izjemna.

Kdor govor staršev zataji, njih priimka vreden ni.

Vljudno vabljeni

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri