Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave France Bučar – oče slovenske ustave

Odprtje razstave France Bučar – oče slovenske ustave

Vljudno vabljeni na odprtje dokumentarne razstave Dr. France Bučar, oče slovenske ustave,
ki bo v petek, 18. junija 2021, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.
V kulturnem programu bodo nastopili Tina Bučar – violina, Eva Kramar – violina in Matej Zupančič – klavir.
Razstava bo na ogled do 20. septembra 2021.
Na dogodku je treba upoštevati veljavne ukrepe NIJZ.

Mineva 30 let od nastanka slovenske države. Junija leta 1991 so se v Sloveniji zvrstili ključni dogodki, ki so pripeljali do osamosvojitve. Slovenska skupščina je 25. junija sprejela ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti. Dan pozneje je Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. A kmalu po razglasitvi se je začela agresija JLA in osamosvojitvena vojna.
Mož, ki je vodil slovenski parlament v ključnih osamosvojitvenih trenutkih in tudi razglasil samostojno slovensko državo, je bil dr. France Bučar. A osamosvojitev ni bila samoumevna, do nje je vodila dolga in težavna pot, v katero je bil dr. Bučar ves čas vključen. S svojim razumom, vztrajnostjo in odločnostjo je pripomogel k temu, da danes živimo v samostojni državi.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri