Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Incident hladne vojne na bohinjskem nebu

Odprtje razstave Incident hladne vojne na bohinjskem nebu

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Incident hladne vojne na bohinjskem nebu v petek, 5. oktobra 2018, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici, Zoisova 15.

Hujši incident, ki je bil med prvimi tovrstnimi incidenti hladne vojne, je bila sestrelitev letala nad Gorjušami, ki je povzročila pravo vojaško napetost. Ameriško transportno letalo Douglas C-47 je čez slovensko ozemlje nedovoljeno letelo v Italijo. Jugoslovansko lovsko letalo za prestrezanje JAK-3 sta je 19. avgusta 1946 vzletelo z letališča Lesce proti Pokljuki. Po večkratnem opozorilu brez odziva ameriške posadke je ob 10:07 dobilo ukaz za sestrelitev. Ameriško letalo je strmoglavilo v gozdnato pobočje Ilovca (1305 m) nad Gorjušami. Posadka je štela pet članov: Richard H. Claeys, Matthew Comko, Blen H. Frestone, Chester J. Lower, Harold F. Schreiber. Vsi so v strmoglavljenju izgubili življenje.

Dva dneva po sestrelitvi so najdene posmrtne ostanke ameriških letalcev pokopali v skupen grob zraven pokopališča na Koprivniku. Na zahtevo ameriškega veleposlanika Pattersona so posmrtne ostanke z vsemi častmi predali ameriškim oblastem, ki so jih nato 25. septembra pokopale na vojaškem pokopališču v Arlingtonu. Svojcem petih umrlih je Jugoslavija namenila 150.000 dolarjev odškodnine. Kršitve zračnega prostora se s tem niso končale, a do sestrelitev ni več prišlo.

Jugoslovanski časopisi niso veliko pisali o tem incidentu, medtem ko so se ameriški zelo razpisali. Dogodek je pretresel tudi domačine. Že samo strmoglavljenje se je zelo zapisalo v njihov spomin. Zanje so bili zelo dragoceni tudi deli letala, saj so bili iz materiala, ki ga niso imeli. Iz njih so izdelali razne kovinske izdelke, uporabne predmete in orodje. Kose pločevine so imeli skoraj pri vsaki hiši.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri