Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Iz življenja Valentina Hodnika (1896 – 1935)

Odprtje razstave Iz življenja Valentina Hodnika (1896 – 1935)

V torek, 5. julija 2022 bo po 20. uri v Kulturnem domu v Stari Fužini otvoritev razstave  

IZ ŽIVLJENJA VALENTINA HODNIKA (1896-1935).

Pripravili smo jo v sodelovanju s KS Stara Fužina-Studor in Turizmom Bohinj.

Najbolj poznan je bil kot »slikar bohinjskih gora«. A Valentin Hodnik je bil mnogo več kot le mojster gorskih in planinskih motivov. Fotograf, avtor šaljivih razglednic, risar portretov, kipar, avtor fresk, lesorezov, odrskih kulis, makete, graditelj in popularizator planinskih poti, promotor turizma, … V vseh letnih časih in v vseh vremenskih razmerah je vztrajal. Pozimi še rajši kot poleti.  Le življenjska usoda mu ni bila naklonjena. Njegovo življenje ni bilo lahko. Pri Htoru so bili revni, zato je moral poprijeti za vsako delo: bil je pastir, majer, gozdar, kmet in lovec. Zaljubil se je v bohinjske gore, ki so kasneje postale tudi njegov slikarski atelje in vir navdiha. Že v mladosti so opazili njegovo slikarsko in rezbarsko nadarjenost, zato so ga poslali v Ljubljano, kjer se je izučil za kiparja. A raje kot s kiparstvom se je ukvarjal s slikanjem. Doma v Stari Fužini si je uredil atelje. Odločil se je za šolanje na likovni akademiji v Zagrebu. Zaradi pomanjkanja denarja se je še pred koncem študija vrnil v rodni Bohinj. V Ukancu si je zgradil skromen dom in atelje – vilo Rušo. Preživljal se je s priložnostnimi deli. Valentin Hodnik je bil navdušen planinec in smučar. Prvi je smučal po bohinjskih planinah južno od Triglava. Pomagal je pri gradnji poti iz doline Voje čez Vrtačo na Triglav. Skrbel je za ureditev vojaških pokopališč v Ukancu in na Komni. Bil je član Slovenskega planinskega društva, Turistovskega kluba Skala in eden od ustanoviteljev Smučarskega kluba Bohinj. Melanholični značaj, pešanje vida, poškodba roke, neuslišana ljubezen in revščina. Splet okoliščin, ki so tragično končale življenjsko pot umetnika.

Bohinjci so ponosni na fužinarskega rojaka in z razstavo o njegovem življenju in delu želijo počastiti spomin nanj.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri