Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske

Odprtje razstave Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske

Vljudno vabljeni na ogled razstave Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske, ki smo jo odprli v četrtek, 16. junija 2016, ob 19. uri v Galeriji Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj. Razstava bo na ogled do konca avgusta 2016.

Gre za tretjo razstavo v nizu razstav, ki jih pripravljajo vsi muzeji Gorenjske: Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Tržiški muzej, Muzeji radovljiške občine, Gornjesavski muzej Jesenice, in letos prvič tudi Slamnikarski muzej Domžale.

Življenje današnje Gorenjske v veliki meri opredeljuje njena industrijska preteklost. Industrija je bila nosilka in usmerjevalka ne le gospodarskega, ampak vsesplošnega razvoja gorenjske pokrajine v preteklem stoletju. Tovarne z visokimi dimniki in velikimi proizvodnimi halami so spremenile

videz krajine in način življenja njenih prebivalcev. Med izdelki, ki pričajo o ustvarjalnosti in dosežkih gorenjskega človeka, je bilo nekaj izjemno uspešnih zgodb, ki so vodile v oblikovanje mednarodno uveljavljenih blagovnih znamk. Vendar so se na prehodu v dobo novih tehnologij in tržnih zakonitosti v marsikateri gorenjski tovarni stroji ustavili. Podjetja, ki so bogato tradicijo znala nadgraditi z novimi znanji in inovativnostjo, tudi danes ostajajo nosilci gorenjskega gospodarstva.

V vseh gorenjskih muzejih zbiramo in ohranjamo materialne ter druge dokaze bogate in raznovrstne industrijske dediščine pokrajine od Mojstrane do Domžal, od Škofje Loke do Kamnika. Sledimo razvoju industrije od prvih obratov z nekaj zaposlenimi, ki so sprva le delno vključevali strojno proizvodnjo, do velikih industrijskih gigantov, ki so dajali delo več tisoč delavcem in so imeli velik pomen v vseslovenskem in širšem evropskem merilu. Ob zatonu industrijske dobe s časovnim odmikom vedno bolj prepoznavamo izjemen pomen vrhuncev razvoja gorenjske industrije za tedanji čas in še pomembneje – pomen desetletja trajajočih procesov industrializacije, ki se s številnimi dolgoročnimi posledicami kažejo v sodobnem prostoru Gorenjske.

Vsak muzej bo podrobneje predstavil dve tovarni:

–          Gorenjski muzej: Sava in Iskra

–          Gornjesavski muzej Jesenice: Železarna Jesenice, Lip Bled

–          Tržiški muzej: Peko, Bombažna predilnica in tkalnica – BPT

–          Muzeji radovljiške občine: Almira, Plamen

–          Loški muzej Škofja Loka: Šešir, Odeja

–          Medobčinski muzej Kamnik: Kemijska industrija Kamnik, Titan

–          Slamnikarski muzej: Univerzale Domžale

 

VLJUDNO VABLJENI

Utrinki z odprtja:

 

Univerzale_katalog 2+pano 6 Tržič_katalog 3_Trzic ŠkLoka_Šešir_katalog 1 Kropa_Plamen_pano 3 Kranj_Sava katalog 2+pano 6 Kamnik_KIK_katalog 2+pano 2 Jesenice_železarna_pano 2 Almira_katalog 1 + pano 1

Fotografije so iz arhivov sodelujočih muzejev

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri