Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | July 23, 2019

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Umetniška dela Prešernovih nagrajencev iz muzejev na Gorenjskem

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Prešernovi nagrajenci iz muzejev na Gorenjskem v petek, 14. junija 2019, ob 19. uri v Galeriji Prešernove hiše v Kranju, Prešernova 7.

V letošnjem Poletju s Prešernovimi nagrajenci v Gorenjskem muzeju predstavljamo izbor del Prešernovih nagrajencev iz zbirk šestih muzejev na Gorenjskem.

Umetniki, ki so prejeli najvišje priznanje za umetniško ustvarjanje, so v gorenjskih ustanovah zastopani iz precej različnih vzgibov. V Gorenjskem muzeju zbiranje gradiva, povezanega s Francetom Prešernom, t. i. zbirka Prešerniana, kamor spadajo tudi dela Prešernovih nagrajencev, uradno poteka od ustanovitve Prešernovega spominskega muzeja. Na Jesenicah je jeseniški cikel Božidarja Jakca edinstvena zgodba o kulturno-umetniški dediščini železarstva. Predstavljene nagrajene ilustratorke (Marlenka in Marija Stupica, Alenka Sottler) in ilustrator (Ive Šubic) iz radovljiških muzejev spadajo v obsežno poglavje raziskovanja, zbiranja in predstavljanja najboljše slovenske ilustracije. V Tržiškem muzeju je predstavljeni triptih Valentina Omana edino likovno delo nagrajenca za likovno umetnost v zbirki. Nasprotno je škofjeloška zbirka z deli nagrajencev precej bolj bogata, France Mihelič je predstavljen kar v stalni galerijski postavitvi v loški kašči. Podobno je v Kamniku na ogled Miha Maleš, poleg tega je galerija z njegovim imenom ustanova, ki dejavno predstavlja vrhunsko likovno produkcijo tega okolja.

Galerija Prešernove hiše ponuja specifičen razstavni prostor. Zato smo se odločili, da gledalcem namesto množice nagrajencev predstavimo vsebinske in motivne sklope, ki so vezani na posameznega umetnika oziroma je umetniška zvrst tista, ki različne umetnike povezuje ali predstavlja v nekoliko manj znani luči.

VLJUDNO VABLJENI