Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Umetniška dela Prešernovih nagrajencev iz muzejev na Gorenjskem

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Prešernovi nagrajenci iz muzejev na Gorenjskem v petek, 14. junija 2019, ob 19. uri v Galeriji Prešernove hiše v Kranju, Prešernova 7.

V letošnjem Poletju s Prešernovimi nagrajenci v Gorenjskem muzeju predstavljamo izbor del Prešernovih nagrajencev iz zbirk šestih muzejev na Gorenjskem.

Umetniki, ki so prejeli najvišje priznanje za umetniško ustvarjanje, so v gorenjskih ustanovah zastopani iz precej različnih vzgibov. V Gorenjskem muzeju zbiranje gradiva, povezanega s Francetom Prešernom, t. i. zbirka Prešerniana, kamor spadajo tudi dela Prešernovih nagrajencev, uradno poteka od ustanovitve Prešernovega spominskega muzeja. Na Jesenicah je jeseniški cikel Božidarja Jakca edinstvena zgodba o kulturno-umetniški dediščini železarstva. Predstavljene nagrajene ilustratorke (Marlenka in Marija Stupica, Alenka Sottler) in ilustrator (Ive Šubic) iz radovljiških muzejev spadajo v obsežno poglavje raziskovanja, zbiranja in predstavljanja najboljše slovenske ilustracije. V Tržiškem muzeju je predstavljeni triptih Valentina Omana edino likovno delo nagrajenca za likovno umetnost v zbirki. Nasprotno je škofjeloška zbirka z deli nagrajencev precej bolj bogata, France Mihelič je predstavljen kar v stalni galerijski postavitvi v loški kašči. Podobno je v Kamniku na ogled Miha Maleš, poleg tega je galerija z njegovim imenom ustanova, ki dejavno predstavlja vrhunsko likovno produkcijo tega okolja.

Galerija Prešernove hiše ponuja specifičen razstavni prostor. Zato smo se odločili, da gledalcem namesto množice nagrajencev predstavimo vsebinske in motivne sklope, ki so vezani na posameznega umetnika oziroma je umetniška zvrst tista, ki različne umetnike povezuje ali predstavlja v nekoliko manj znani luči.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri