Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Predstavitev Vitrine meseca Dioniz v Kranju

Predstavitev Vitrine meseca Dioniz v Kranju

Vljudno vabljeni na predstavitev Vitrine meseca Dioniz v Kranju v četrtek, 22. junija 2017, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4.

Na dvorišču gradu Khislstein, na Glavnem trgu in njegovi neposredni bližini je prišlo na dan tudi nekaj drobcev pivskih čaš, amfora za vino in oljenka z podobo Silena, rejnika in spremljevalca mladega Dioniza, antičnega božanstva vinske trte in vina. Blizu, kjer je bila odkrita oljenka na dvorišču gradu Khislstein, so prišli na dan tudi drobci finih pivskih čaš z  okrasom bršljanovih listov. Leto prej je bilo tudi na Glavnem trgu odkritih nekaj odlomkov enakega, z motivom bršljana okrašenega pivskega posodja. Keramične čase odlikuje izredna finost, izdelane so bile iz najfinejše gline v kalupih. Na eni od čaš se je ohranilo celo ime mojstra Stephanusa, v čigar delavnici v Cremoni so izdelovali tovrstno posodje v desetinah tisočev primerkih in ga prodajali po vsem imperiju. Na Glavnem trgu je bil odkrit tudi eleganten enoročajni vrč za vino in skoraj v celoti ohranjena amfora za grško vino.

Vitrina meseca bo z arheološkim gradivom iz Kranja, Pokrajinskega muzeja Koper, Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, Tolminskega muzeja,Pokrajinskega muzeja Celje, Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, Posavskega muzeja Brežice, Dolenjskega muzeja Novo mesto in Goriškega muzeja pripovedovala o skrivnostnem Dionizu, ki je božanstvo ne le vinske trte in vina, temveč predvsem življenjskega cikla od spočetja do smrti in omogoča, da se po smrti življenje ponovno rodi.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri