Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Priznanje Mirka Šubica za Ireno Jeras Dimovsko

Priznanje Mirka Šubica za Ireno Jeras Dimovsko

Kolektiv Gorenjskega muzeja iskreno čestita kolegici mag. Ireni Jeras Dimovski za priznanje Mirka Šubica za leto 2013.

Iz obrazložitve prejema priznanja:

Priznanje Mirka Šubica za leto 2013

prejme mag. Irena Jeras Dimovska

za konserviranje in restavriranje poslikanega pohištva za razstavo Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem

 Na razstavi Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem, v 2. nadstropju gradu Khislstein v Kranju lahko občudujemo  poslikane skrinje, meščanske in jedilne omare, zibelke, postelje in ure.

Da je ta neprecenljiva zbirka poslikanega pohištva, ki je ena največjih v Sloveniji in jo hrani Gorenjski muzej, zažarela v svoji pravi luči na razstavi je zaslužna mag. Irena Jeras Dimovska, konservatorka-restavratorka v Gorenjskem muzeju.

Zahtevne konservatorske-restavratorske postopke je izvedla na 56 eksponatih večjega poslikanega pohištva.

Tankočutno je upoštevala konservatorsko restavratorsko etiko in s posebno občutljivostjo reševala dileme pred in med samim procesom konserviranja restavriranja, še posebej tam, kjer je bila meja med odločitvijo za ali proti izjemno kritična.

Med reševanjem problemov pri konserviranju restavriranju poslikanega lesa je poglobila znanje, še posebno  v odnosu do predmetov ljudske umetnosti. Odstirala je spomine na kulturo bivanja naših prednikov, ki se kažejo v tehnikah izdelave pohištva in vejejo iz tehnik in simbolike poslikav.

Samostojnih nalog se loteva zavzeto in poglobljeno, hkrati pa deluje tudi na področju osveščanja ljudi. V okviru priprav na razstavo, je poleg zahtevnega dela  konserviranja restavriranja poslikanega pohištva, delila svoje znanje s strokovno in širšo publiko. Na delavnicah in študijskih krožkih je osvetljevala vzroke propadanja lesenih predmetov , temeljne principe restavriranja poslikanih skrinj in  s kakšnimi preventivnimi ukrepi jim podaljšamo življenjsko dobo.

Mag. Irena Jeras Dimovska je ves čas skrbela za objavljanje svojih spoznanj, dilem in mnenj v strokovni literaturi. Ne nazadnje razstavo spremlja katalog z njenim člankom Konserviranje in restavriranje pohištva.

Za kakovostno opravljeno konservatorsko-restavratorsko delo na obsežni zbirki poslikanega pohištva za razstavo Poslikano kmečko pohištvo na Gorenjskem in za izjemen prispevek pri ohranjanju, reševanju in promoviranju te neprecenljive kulturne dediščine Gorenjske in s tem napredovanje v družbenem priznanju konservatorsko restavratorske stroke prejme konservatorka-restavratorka mag. Irena Jeras Dimovska priznanje Mirka Šubica v letu 2013.

10c108

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri