Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Projekt Hiše naših dedov

Projekt Hiše naših dedov

V sredo, 28. septembra 2022, ob 9.30 uri bodo v Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni (Zgornja Radovna 25), sodelujoči predstavili projekt Hiše naših dedov. Pri projektu sodeluje tudi Gorenjski muzej.

Projekt Hiše naših dedov povezuje stare hiše na zgornjem Gorenjskem, ki so odprte za obiskovalce. Hiše prikazujejo bivanjsko okolje in v dobršni meri način življenja generacij pred nami. Oboje je bilo prilagojeno okolju ter takratnim zmožnostim in potrebam naših dedov. Oboje je soustvarjalo tudi našo identiteto ter je danes lahko navdih za naša življenja.

Projekt bo predstavil arhitekt Maj Juvanec (Zavod NaNovo). O pomenu ohranjanja tovrstne dediščine bo spregovorila Saša Roškar (Zavod za varstvo kulturne dediščine RS), Liznjekovo domačijo v Kranjski Gori, eno od hiš iz projekta, bo predstavila Špela Smolej Milat (Gornjesavski muzej Jesenice), kako projekt deluje v praksi, pa bo ob sprehodu po Pocarjevi domačiji prikazala Tina Komac iz JZ TNP. Na dogodku bodo prisotni tudi upravljalci oziroma skrbniki ostalih hiš, ki bodo na voljo za odgovore na vaša vprašanja.

V projekt Hiše naših dedov je trenutno vključenih 13 hiš: Pocarjeva domačija (Zgornja Radovna), Liznjekova domačija (Kranjska Gora), Oplenova domačija (Studor, Bohinj), Kurnikova hiša (Tržič), Finžgarjeva hiša (Doslovče), Šivčeva hiša (Radovljica), Prešernova hiša (Vrba), Mežnarija (Kamna Gorica), Fovšaritnica (Kropa), Jalnova hiša (Rodine), Kajžnkova hiša (Rateče), Kasarna (Stara Sava, Jesenice) in Čopova hiša (Žirovnica).

Projekt vodi Zavod NaNovo, ki je nevladna neprofitna organizacija s statusom delovanja v javnem interesu tako na področju prostora, kot na področju kulturne dediščine. V letu 2022 je projekt finančno podprlo Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije. 

Portal Hiše naših dedov poleg samih hiš povezuje tudi njihove upravljavce in skrbnike, to so Triglavski narodni park (Aleš Zdešar, Tina Komac), Zavod za varstvo kulturne dediščine RS (Saša Roškar), Zavod za turizem in kulturo Žirovnica (Matjaž Koman, Urška Aljančič), Gornjesavski muzej Jesenice (Aljaž Pogačnik, Špela Smolej Milat), Gorenjski muzej Kranj (Anja Poštrak), Muzeji Radovljiške občine (Verena Vidic Štekar), Tržiški muzej (Bojan Knific), TKD Kamna Gorica (Tea Beton).

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri