Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Kaje Avberšek in Stefana Riccija: Skrivnosti in risani zvok

Razstava Kaje Avberšek in Stefana Riccija: Skrivnosti in risani zvok

stripburger

Kaja Avberšek in Stefano Ricci: Skrivnosti in risani zvok

razstava stripov, ilustracij in grafik

Živel strip! 14, www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

Mestna hiša/Gorenjski muzej, Kranj

Razstava bo na ogled do 5. maja 2014.

Združenje Vivacomix iz Pordenona in revija Stripburger v okviru projekta ŽIVEL STRIP! vsako leto razpišeta mladinski nagradni natečaj za strip in animacijo. S stripovskimi liki skozi natečaj izpostavljamo tudi dva avtorja iz obeh dežel: tokrat slovensko stripavtorico in ilustratorko Kajo Avberšek ter italijanskega stripavtorja, grafika, ilustratorja in urednika Stefana Riccija. Za navdih bosta udeležencem tokrat služila Pojoči kralj Kaje Avberšek in Skrivnostna krogla Stefana Riccija.

Vtisi z odprtja razstave:

]

Na razstavi v Gorenjskem muzeju bo poudarek na grafičnem opusu Stefanna Riccija, medtem ko bo Kaja Avberšek razstavila dela, vezana na obsežnejši projekt z naslovom Pojoči grad, ki ga je ob pomoči sodelavcev soustvarila z glasbenikom in raziskovalcem zvoka Petrom Kusom. Kaja Avberšek bo predstavila tudi svoj novejši projekt Živalska farma, stripovsko stensko poslikavo s kredami, ogljem in šablonami.

KAJA AVBERŠEK (1983, Slovenj Gradec) je ilustratorka, oblikovalka in avtorica stripov. Za diplomsko delo na ALUO v Ljubljani Zapiski in zariski z Azorskih otokov, ki so ga objavili na Portugalskem, je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Je članica uredniškega odbora revije Stripburger in avtorica dveh knjižnih publikacij: Pojoči grad, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu (2010) in Igrišče, mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu (2011). Ustvarila je likovne podobe za lutkovne predstave v režiji Petra Kusa Izgubljeni ton (2010), Pojoči grad (2011) in Gozd raja! (2012). O sebi pravi, da rada pleše, peče kekse in uporablja staroslavne slovenske besede.

STEFANO RICCI (1967, Bologna) je stripavtor, ilustrator, grafik, urednik in predavatelj. Njegova prva knjiga Dottori (Metrolibri) je izšla leta 1989, zbirka Depositonero pa povzema skoraj celotno Riccijevo grafično produkcijo. Njegove kratke zgodbe in ilustracije so bile objavljene na straneh antologij Avoir 20 ans en l’an 2000 (Autrement), Algerie, la douleur et le mal (Amok/BD BOUM), večkrat pa tudi revijah Black ter Bang!. Ricci ustvarja tudi za gledališče, za ples in film, pri čemer vselej izhaja iz risbe. Z Giovanno Anceschi urejata zbirko Edizioni Grafiche di Squadro (Bologna) in revijo MANO fumetti scritti disegni. Je tudi umetniški vodja revije Bianco e Nero (CSC Rim). Strip in sodobno grafiko poučuje na fakulteti DAMS v Gorici, na hamburški Univerzi uporabnih umetnosti pa predava risbo. Ustvaril je tri romane v stripu: Tufo (besedilo Philippe de Pierpont, Granata Press, 1994, Amok 1996), Anita (besedilo Gabriella Giandelli, Kappa edizioni in Fréon 1998) ter La Storia dell-Orso (Futuropolis/Coconino Press, 2013).

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri