Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Razstava “Kristjane je potrebno poučiti…”: 500 let od začetkov protestantizma

Razstava “Kristjane je potrebno poučiti…”: 500 let od začetkov protestantizma

V ponedeljek, 6. februarja 2017, ob 19. uri vas vabimo v  knjižnico ATL Radovljica, enota Bohinjska Bistrica, kjer v sodelovanju z Muzejskim društvom Žiga Zois, otvarjamo vitrino meseca februarja z naslovom Kristjane je potrebno poučiti…”: 500 let od začetkov protestantizma.

Na ogled bodo faksimile Dalmatinovega prevoda Biblije, Trubarjevega Katekizma in Abecednika, Bohoričevih Zimskih uric in dela nekaterih drugih protestantov. Z razstavo se tudi v Muzejskem društvu Žiga Zois iz Bohinjske Bistrice, s katerim Gorenjski muzej že več let uspešno sodeluje, spominjajo na leto 1517, ko je Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu pribil 95 tez proti odpustkom, v katerih je zapisal, kako naj bi bilo treba cerkev prenoviti. Njegove ideje so se hitro razširile tudi v naše kraje.

VLJUDNO VABLJENI

Slika 5 Abecednik naslovnica Slika 4 Katekizmus naslovnica slika 3 trubar 1 slika 1 Martin Luthermuzejsko društvo znak

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri