Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Nekaj ribiških iz Bohinja ali tudi ribe so dediščina

Razstava Nekaj ribiških iz Bohinja ali tudi ribe so dediščina

Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer v Sloveniji odprtje razstave odpade. 

Vabimo vas, da si razstavo ogledate. Muzej Tomaža Godca je do konca januarja 2022 odprt vsak vikend med 10. in 12. uro, ter med 16. in 18. uro. 

Na razstavi v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici predstavljamo delček ribiške zgodovine Bohinja. Ribolovna območja so bila natančno določena tudi v preteklosti. To, kdo lahko lovi in kje lahko lovi, so urejali z ribolovnimi dovolilnicami. Nadzor so opravljali ribiški čuvaji, ki so morali tudi zapriseči. Zavedali so se pomena varovanja rib in kaznovali prepovedan ribolov. Na ribolov v Bohinj je večkrat prišla tudi jugoslovanska kraljeva družina Karađorđević. Med prvo svetovno vojno so ribe v Bohinju lovili kar z granatami! Tudi bohinjska ribogojnica, ki so jo ustanovili že pred stotimi leti, je bila ena najsodobnejših pri nas.

VLJUDNO VABLJENI

Ribiči so postrvi v Savi Bohinjki lovili s palico in trnkom, vrše niso bile dovoljene. (Gorenjski muzej)

Ko je nekdanja Muhrova vila leta 1922 postala kraljeva lovska hiša, so Karađorđevići pogosteje obiskovali Bohinj. (Gorenjski muzej)

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri