Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 aprila 2024

Scroll to top

Top

Razstava Vezenine Bled – Strojno izdelane čipke in vezenine iz zbirke Gorenjskega muzeja

Razstava Vezenine Bled – Strojno izdelane čipke in vezenine iz zbirke Gorenjskega muzeja

Z razstavo Strojno izdelane čipke in vezenine iz zbirke Gorenjskega muzeja bomo gostovali na Bledu, v Knjižnici Blaža Kumerdeja. Odprtje razstave bo v ponedeljek, 22. junija, ob 19.30 uri.

Utrinki z odprtja razstave

Bled je imel bogato osemdesetletno tradicijo izdelovanja strojnih čipk in vezenin. Delo predvojnih obrtnih delavnic je od leta 1947 nadaljevala Tovarna čipk in vezenin Bled. Vezenine so kot edino tovrstno domače podjetje izdelovale trakove čipk, zračne čipke, raznovrstne vezenine, predvsem pa so bili znani po izdelkih hišnega tekstila in modni konfekciji. Veliko vzorčnih knjig in izdelkov Vezenin hrani Gorenjski muzej in predstavljajo pomemben del industrijske dediščine Gorenjske.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri