Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | May 20, 2022

Scroll to top

Top

Ženski liki v Prešernovi poeziji

Ženski liki v Prešernovi poeziji

Ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku smo v galeriji Prešernove hiše pripravili razstavo
Vizualne umetnice in nagrajenke Prešernovega sklada
Nataše Prosenc Stearns, na kateri
je v seriji projekcij povezovala temo Krsta pri Savici z zgodbami ženskih likov v Prešernovi poeziji.

Katalog razstave si lahko kupite v trgovini v Prešernovi hiši. 

Umetnica Nataša Prosenc Stearns se je v video vizualnem jeziku lotila raziskovati ženske like v Prešernovi poeziji. Pri tem je posebno pozornost posvetila duhovnim razsežnostim boginje Žive (Krst pri Savici) in Lepi Vidi, kjer se dotika aktualne problematike preseljevanja. S slikovitim prikazom ustvarja podob poln prostor, ki opazovalca vleče v spiralo vizualnih znakov in vtisov, ki v pomenski povezavi z določeno poezijo ustvarja nov pogled in interpretacijo znanih Prešernovih pesmi.

Ker je razstava že končana, za vas objavljamo tri videoposnetke. 

 

 

Foto: Marko Tušek

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri