Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Oddelki

Galerijski oddelek:

Galerijska dejavnost je pomemben del razstavne dejavnosti Gorenjskega muzeja. Oddelek spremlja predvsem sodobna likovna prizadevanja na Gorenjskem, ki jih predstavljamo tako na občasnih skupinskih kot samostojnih, preglednih in retrospektivnih razstavah različnih avtorjev v galerijskih prostorih Mestne hiše in Prešernove hiše.

Ddr. Damir Globočnik

muzejski svetnik

tel.: 04-201-39-62

damir.globocnik@gorenjski-muzej.si

Umetnostno-zgodovinski oddelek:

Umetnostnozgodovinska zbirka obsega številna kiparska in slikarska dela mojstrov od 15. do 18. stoletja, dela slikarja Leopolda Layerja (1752-1828) in njegovega nasledstva in realistov 19. stoletja. Obsežna je zbirka del moderne slovenske umetnosti, v kateri najdemo tudi dela gorenjskih likovnih ustvarjalcev in likovnih ustvarjalcev – Prešernovih nagrajencev. Gorenjski muzej načrtno zbira dela gorenjskih likovnih ustvarjalcev različnih obdobij. Zbirka je večinoma shranjena v depoju, izbori iz zbirke pa so predstavljeni na občasnih razstavah. Dokaj popoln je prikaz sodobnih likovnih prizadevanj na Gorenjskem. V celoti je na ogled zbirka del akademskega kiparja Lojzeta Dolinarja (1893-1970) v Galeriji Lojzeta Dolinarja v Mestni hiši.

V okviru muzeja deluje tudi Kabinet slovenske fotografije. V omenjeni zbirki so zastopani skoraj vsi pomembni slovenski fotografi 20. stoletja. Pripravljamo tudi občasne retrospektivne in pregledne skupinske fotografske razstave.

Ddr. Damir Globočnik

muzejski svetnik

tel.: 04-201-39-62

damir.globocnik@gorenjski-muzej.si

Oddelek za pedagoško in andragoško dejavnost

Že več kot desetletje prostore Gorenjskega muzeja uspešno spreminjamo v prizorišča novih spoznanj o naši skupni preteklosti in hkrati ponujamo priložnosti za ustvarjalno in prijetno druženje. Z obnovljenim kompleksom gradu Khislstein smo poleg stalne razstave dobili tudi tri prostore, namenjene različnim delavnicam, tečajem in predavanjem. Novi prostori in seveda velika razstava o Gorenjski so nas vzpodbudili k oblikovanju še pestrejšega programa, namenjenega šolarjem, aktivnim odraslim, upokojencem in družinam.

Program smo pripravili na vseh lokacijah, ki delujejo pod okriljem Gorenjskega muzeja, poleg Kranja tudi v treh muzejskih hišah v Bohinju.

Programi za šolske skupine

Prednosti naše ponudbe za osnovne in srednje šole so:

-Programi so prilagojeni učnim načrtom za posamezne razrede osnovnih in srednjih šol, tako da boste lahko upravičili odločitev za obisk pri nas.

-Večina učiteljev se odloča za celoten kulturni dan. Tako si prihranijo mnogo organizacijskega dela, ki ga namesto njih opravimo v muzeju.

-Program je raznolik; tematska vodstva kombiniramo s kreativnimi delavnicami in tako ustvarjamo prijetno dinamiko.

Program istočasno poteka na različnih lokacijah, tako da v okviru kulturnega dneva lahko gostimo tudi večje skupine- po 4 ali 5 oddelkov istočasno.

Poseben poudarek naše pedagoške ponudbe namenjamo izvedbi PREŠERNOVEGA KULTURNEGA DNE, saj je naš največji pesnik v Kranju preživel zadnja leta življenja. Poleg obiska rojstne hiše v Vrbi je z leti postal stalnica mnogih slovenskih šol tudi obisk Prešernovega spominskega muzeja in seveda groba v prelepem Prešernovem gaju. Od letošnjega leta dalje pa smo ponudbo literarnega kulturnega dneva vsebinsko močno obogatili tudi s tematskimi vodstvi in delavnicami na novi stalni razstavi.

Družine in otroci

Ob stalni razstavi Prelepa Gorenjska se vsako prvo soboto v mesecu odvijajo zabavne, poučne in ustvarjalne delavnice MUZEJČINE SOBOTE. Igramo se na arheološkem peskovniku, po navdihu poslikanega pohištva iz naših zbirk poslikavamo stare pručke, tiskamo na blago kot so to delali kranjski barvarji, izdelujemo svoje grbe in še in še… V toplih mesecih se delavnice odvijajo na prijetnem ograjenem dvorišču gradu Khislstein. Starši se prav radi aktivno udeležijo delavnic, lahko pa si v tem času v miru ogledajo naše razstave, popijejo kavico ali pa čas izkoristijo za nujne opravke.

Program za odrasle

Naši MUZEJSKI VEČERI so med Gorenjci priljubljeni že vrsto let. Vsebine so tako pestre, da z njimi pritegnemo zelo različne skupine in posameznike: predavanja na teme iz zgodovine, arheologije, etnologije…, predstavitve novih knjig, novih odkritij, pogovori s kustosi… Datumi in teme posameznih večerov so objavljeni na naši spletni strani.

V okviru muzeja delujejo tudi ŠTUDIJSKI KROŽKI, ki so namenjeni odraslim in jih mentorsko vodijo muzejski delavci. Odlike študijskih krožkov so delo v majhni skupini, samostojno odločanje o ciljih posameznih krožkov, skupna prizadevanja in gojenje sproščenega prijateljskega vzdušja v skupini.

Tečaji so oblika izobraževanja in prijetnega druženja, namenjeni pa so tako aktivnim odraslim, kot tudi upokojencem. Z novimi prostori, ki smo jih pridobili z obnovo gradu Khislstein, je končno omogočena tudi ta vrsta izobraževanja. Tako bomo v letošnjem letu razpisali TEČAJ ZA IZDELAVO RODOVNIKA.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri