Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 aprila 2024

Scroll to top

Top

Seznam žrtev prve in druge svetovne vojne iz Bohinja

V prenovljenem muzeju Tomaža Godca bomo v delu razstave o prvi in drugi svetovni vojni postavili tudi seznama bohinjskih žrtev prve in druge svetovne vojne.

Seznam prebivalcev Bohinja, padlih v prvi svetovni vojni, je nastal po podatkih s spomenikov, dodatnih podatkih Tomaža Budkoviča in nekaterih drugih virih. Zlasti za Bohinjsko Bistrico, verjetno, nekaj žrtev še manjka.

Seznam prebivalcev Bohinja, ki so bili žrtve druge svetovne vojne, je nastal po raziskavah Jožeta Dežmana, Alojza Kosa in po popisu Inštituta za novejšo zgodovino. Pomanjkljivi podatki so za žrtve, o katerih se do razpada druge Jugoslavije ni smelo govoriti (predvsem mobiliziranci v nemško vojsko in umorjeni od partizanov). Pa tudi za žrtve na partizanski strani včasih ni zanesljivih podatkov o usodi.

Vse, ki lahko podatke dopolnite, prosimo za pomoč. Podatke lahko sporočite Anji Poštrak na anja.postrak@gorenjski-muzej.si, 041 864 726.

Žrtve prve svetovne vojne iz Bohinja

Žrtve druge svetovne vojne iz Bohinja

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri