Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Slika Lovec, Matije Bradaška

Slika Lovec, Matije Bradaška

UZ 5009, Slika, Lovec, Matija Bradaška ml. (1889-1962), leto 1923, olje, platno, 59,8 x 96cm

Matija Bradaška ml. je po očetovi smrti prevzel slikarsko delavnico v Kranju, ki se je ukvarjala s cerkvenim in oljnim slikarstvom. Uvrščajo jo v nazarensko obarvan slog poznega 19. stoletja, ki združuje renesančno formo in krščansko religioznost.V nasprotju z očetom se je mlajši Matija ukvarjal predvsem s poslikavanjem oltarnih slik, kapelic in znamenj. Za njegovo slikarstvo so značilne polne in plastične figure s poudarkom na risbi, kar se lepo odraža tudi na sliki Lovca, ki jo hranimo v Gorenjskem muzeju. Sliko sem prevzela v konservatorsko-restavratorsko obdelavo leta 2016. Pri prvem pregledu sem ugotovila, da slika ni bila grundiranain ima več manjših poškodb od predrtin do izgube barvne plasti. Po demontaži neustreznega podokvirja se je pokazalo, da je bil podokvir zmanjšan, odrezan.Prav tako je bila na levi strani odrezana slika in globoko pregibana čez rob podokvirja.Takšni posegi,kot so spremembe merila oz. dimenzij slike porajajo nešteto vprašanj glede estetskega videza likovnega dela saj rušijo avtorjevo zasnovo, to je skrbno načrtovana kompozicijska postavitev kot je npr. zlati rez. Zlati rez poznajo že tisočletja na različnih področjih, tako v arhitekturi, matematiki, v naravi, v glasbi in tudi v likovni umetnosti. V umetnosti je simbol urejenosti kompozicije  oz. razporeditve elementov v likovnem delu s katerim dosežemo harmonijo. Z geometrijsko analizo lahko ugotovimo proporcijski ključ, ki ustvari določene točke in linije po katerem so razporejeni posamezni elementi v sliki. Ko sem vstavila mrežo zlatega reza na sliko v polnem formatu, sem bila presenečena ob ugotovitvi, kako zvesto je slikar sledil proporcijskemu ključu zlatega reza prav v vseh elementih. Najdemo ga v postavitvi oči, nosu, ust, poziciji rok in nog, klobuka ter v enakomernem nizu smrek v ozadju, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je bil avtorjev namen neločljiva povezanost z zlatim rezom. Vsako spreminjanje dimenzij originalnega eksponata bi bilo torej nedopustno, saj uničuje integriteto likovne stvaritve. Slika je bila podvržena  ustrezni konservatorsko-restavratorski obravnavi. Bila je čiščena, utrjena, poškodbe so se dopolnile, kitale in retuširale. Narejen je bil nov, večji podokvir, na katerega se je vpela slika v svoji prvotni, originalni dimenziji.

Kot konservatorka-restavratorka se trudim umetnostnozgodovinskim predmetom omogočiti čim boljše pogoje hranjenja, predvsem pa sem vesela dane možnosti vračanja umetninam nekdanjo estetsko vrednost in ohranjati njihovo avtentičnost.

mag. Irena Jeras Dimovska

Mreža zlatega reza

Prvotno stanje slike Matije Bradaška, Lovec

Poškodbe platna in barvnega sloja

Pregibano originalno platno

Postopek odstranjevanja nečistoč

Dodajanje novega platna

Dodajanje novega platna, pogled s sprednje strani

Kitanje poškodb

Končno stane slike. UZ 5009, Slika, Lovec, Matija Bradaška ml. (1889-1962), leto 1923, olje, platno, 59,8 x 96cm

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri