Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Anka Novak: PLANŠARSTVO V BOHINJU: “VSE SVOJE ŽIVLJENJE SEM PUSTIL V SIRU”

ANKA NOVAK, Planšarstvo v Bohinju: Vse svoje življenje sem pustil v siru. Kranj, Gorenjski muzej, 2024, 340 str., velik format

Velika knjiga o paši živine na planinah in predelavi mleka nas povabi na pot odkrivanja prvih listin, ki pričujejo o izrabi gorskih travnikov, potem odkrivanja strukture upravljanja s tem bogastvom, lokacije bohinjskih planin, stavb in stavbarstva na njih, preskrbe z vodo. Seznanimo se z načinom življenja majerjev, majeric in njihovih pomočnikov, sistemom večstopenjske paše s selitvami z nižjih na najvišje planine pod Triglavom in nazaj v dolino. Spoznamo zgodbo velikih bohinjskih hlebcev sira. Na koncu se srečamo z majerji, majericami in sirarji, ki so svoje življenje preživeli v planinah, z njihovo ustvarjalnostjo, razmišljanjem in življenjskimi zgodbami pa tudi materialnim svetom predmetov, ki so jih uporabljali in so danes na ogled v Planšarskem muzeju.

Knjiga je nastajala prek pol stoletja, ko je Anka Novak, dolgoletna kustosinja Gorenjskega muzeja, raziskovala najprej planšarstvo na Gorenjskem, potem pa se je z ustanovitvijo Planšarskega muzeja v Stari Fužini osredotočila na Bohinj, kjer se je v  drugo polovico 20. stoletja ohranil najstarejši, individualni način paše živine in predelave mleka. Z osebnim opazovanjem na planinah, arhivskim delom in pogovori z Bohinjci je zapisala to veličastno zgodbo, ki jo je za objavo uredila in opremila s fotografijami Anke Novak in Draga Holynskega iz fototeke Gorenjskega muzeja in drugih ustanov  Saša Roškar. Knjigo bogatijo mnoge sodobne fotografije Aleša Zdešarja in nekaterih drugih avtorjev. Predstavitev predmetov iz Planšarskega muzeja je pripravila Tatjana Dolžan Eržen.

Količina
Izdelek na zalogi

Cena: €30.00

Loading Posodabljanje košarice...
Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri