Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Srečanje z Dušanom Jelinčičem

Srečanje z Dušanom Jelinčičem

Torkov kulturni vdih

V torek, 8. avgust 2023, ob 20. uri bomo pod grajsko lipo na dvorišču gradu Khisistein v Kranju gostili Dušana Jelinčiča, tržaškega pisatelja, novinarja in alpinista ter tudi letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada. Pogovor bo vodila dr. Nelida Nemec.

Beseda bo tekla o njegovi najnovejši knjigi ŠEPET NEVIDNEGA MORJA, DVANAJST TABLET SVINCA, ki je bila nagrajena na literarnem natečaju, ki sta ga ob 90-letnici ustrelitve bazoviških junakov in ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu razpisali Mladika in Slovenska prosveta.

Dušan Jelinčič v svojih delih obravnava različne tematike: gorniško, zgodovinsko, kriminalno in fantastično-mistično. Napisal je več romanov, esejev, dramskih besedil in kratkih zgodb. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad (ITAS Trento – Srebrni osat, nagrada Bancarella sport, Premio Giusepp Acerbi, Premska nagrada, Scriture di frontiera, Vstajenje in druge). Njegova dela so prevedena v italijanščino, nemščino in hrvaščino.

Kratki roman ŠEPET NEVIDNEGA MORJA, DVANAJST TABLET SVINCA je dramatična pripoved o enem izmed ustanoviteljev in voditeljev protifašistične organizacije TIGR, Zorku Jelinčiču, ki je v temnih letih fašistične

strahovlade in druge svetovne vojne prestal devet let zaporne kazni v italijanskih ječah (Koper, Rim, San Gimignano, Civita vecchia) in obdobje konfinacije (Isernia).

V obrazložitvi nagrade Prešernovega sklada so med drugim zapisali, da avtor v romanu ubesedi težko izkušnjo očeta Zorka Jelinčiča, ustanovitelja in voditelja antifašistične organizacije TIGR, obsojenca na procesu posebnega sodišča leta 1931, ter da se roman zaradi nazornega etičnega imperativa, ki prerašča

individualno sfero in zaobjema kolektivno držo, vključuje v tradicijo slovenskega romana na Tržaškem, ki od konca vojne dalje ustvarja veliki kolektivni tekst, usmerjen v literarizacijo fašistične ere in druge svetovne vojne.

Očetovo pisno zapuščino je sin Dušan prelil v izjemno pričevanjsko pripoved in tankočutno ovekovečil zgodbo Zorka Jelinčiča.

Napovednik naslednjih dogodkov Poletja s Prešernovimi nagrajenci:

četrtek, 31. 8. 2023: Drago Ivanuša (GPN), ob 19. uri

četrtek, 7. 9. 2023: Andrej Medved (GPN), ob 18. uri

četrtek, 14. 9. 2023: Iztok Mlakar (GPN), ob 19. uri

četrtek, 21. 9. 2023: Zaključni dogodek s Prešernovimi nagrajenci (GPN), ob 18. uri

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri