Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Študijski krožek Zvedave punce

Študijski krožek Zvedave punce

Študijski krožek Zvedave punce je pričel z delom aprila 2015 na željo Krajevne skupnosti Smlednik, da se organizira tovrstno neformalno izobraževanje odraslih. Vseh deset članic se ukvarja z ročnimi deli, nekatere klekljajo, se ukvarjajo s keramiko, izdelujejo cvetje iz krep papirja, šivajo, kuhajo, vrtnarijo … Zato imajo v študijskem krožku na voljo obilo znanja, ki si ga izmenjujejo ali pa znajo najti primeren vir za učenje novosti. Učenje v študijskem krožku je praviloma vzajemno in izkustveno, člani se z mentorjem dogovorijo, kaj se želijo naučiti, kako se bodo učili, na kakšen način bodo znanje uporabili in prenesli naprej. Organizira ga Gorenjski muzej iz Kranja, kjer dela mentorica krožka mag. Tatjana Dolžan Eržen. Financira ga Ministrstvo za šolstvo in šport RS, podpira KS Smlednik.

Ko je na prvem srečanju vsaka predstavila sebe in svoja zanimanja, smo se takoj ogrele za polstenje, ki je strast in spretnost Eve Fabjančič. Spoznale smo, kako uporabiti volno domačih ovc. Naučile smo se jo česati na gredeši. Naredile pa smo tudi za lepo razstavo različnih mokro in suho polstenih izdelkov ter tapiserijo za okras sejne sobe krajevne skupnosti Smlednik. Tudi v letu 2016 in 2017 nas je Eva vodila kot izjemno spretna učiteljica polstenja. Majda Ferbar nam je pokazala, kako narediti milo, Anči Pipan je vodila dlje trajajoče oblikovanje keramičnih skled. Sonja Pavlič je lani povabila Daria Corteseja, da smo v Smledniku iskali divje užitne rastline, letos pa zeliščarja Pavla Čuka. Bernarda Mali je prispevala delavnico izdelovanja zeliščnih culic. Slavi je pred novim letom povabila gospo Ireno Švegelj, ki nas je učila izdelovati voščilnice z voskom.  Pred mesecem dni sta Albinca Bizjak in Olga Mali vodili delavnico zgibanja krep papirja v cvetje in šopke, svojo prvo vrtnico pa smo izdelale že prej, pod vodstvom Slavi Ciprle. Mimi Rebolj nam je organizirala poučno ekskurzijo v rastlinjake vrtnarije v Podvinu. Marinka Šubic nas vzpodbuja k aktivnostim za promocijo krožka, spoznala nas je z ga. Dragico Markun, zasebno zbiralko in vodjo Hiše čez cesto v Miljah. Marija Ulčar ima vedno odprte oči za pomoč. Vse tri rade kuhajo in pečejo. V krožku je prijetno, ker odkrivamo talente in spretnosti vsake članice v korist vseh in celotne skupine. Naše druženje in delo v šolskem letu 2016/2017 smo zabeležile v Knjižici Zvedavih punc, ki smo jo digitalno izdale v 50 izvodih.

S svojim delom in izdelki lepšamo življenje sebi in svojim družinam. Razmišljanje »naredi si sam« nam je zelo blizu tako v kuhinji kot na vrtu, za obdarovanje in še kje. Bernarda Mali nas je povezala z besedo »samooskrba«. Posvojile smo jo, saj lepo poimenuje naše izobraževalno področje.

Doslej smo pripravile:

–          6. julija 2015 delavnico česanja volne in polstenja za zaposlene v Gorenjskem muzeju

–          27. novembra 2015 razstavo polstenih izdelkov na koncertu MPZ Smleški žarek

–          14. maja 2016 delavnico polstenja na Flancariji v Smledniku

–          1. oktobra 2016 delavnica polstenja na dnevu odprtih vrat kmetije Janhar v Hrašah

–          13. maja 2017 razstavo naših izdelkov samooskrbe na Flancariji v Smledniku

–          maja 2017 digitalno natisnjena Knjižica Zvedavih punc (dostopna na www.gorenjski-muzej.si)

zvedave punce

Študijski krožek Zvedave punce sestavljajo: Slavi Ciprle, Eva Fabjančič, Majda Ferbar, Bernarda Mali, Olga Mali, Sonja Pavlič, Anči Pipan, Marinka Šubic, Marija Ulčar, Mimi Rebolj, mentorica Tatjana Dolžan Eržen. Občasno se nam pridruži Tatjana Jerala, v prejšnjem šolskem letu je bila z nami tudi Vera Nuhijev Galičič.

Studijski krozki

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri