Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Tihomir Pinter – razstava ob 75-letnici

Gorenjski muzej Vas in Vaše prijatelje vljudno vabi na ogled pregledne razstave  fotografij Literarni ustvarjalci – prejemniki Prešernove nagrade, avtorja Tihomirja  Pinterja.

Razstavo smo odprli v četrtek, 4. aprila 2013 ob 19. uri, v Galeriji Prešernove hiše v Kranju. Razstava je pripravljena v počastitev avtorjeve 75-letnice. Razstavljene fotografije bodo na ogled do 18. maja 2013.

Katalog

Povzetek strokovnega teksta kustosa razstave ddr. Damirja Globočnika:

Razstava fotografskih portretov Prešernovih nagrajencev za literaturo je zasnovana kot izbor iz obsežnega opusa portretnih fotografij slovenskih kulturnih ustvarjalcev, ki ga Tihomir Pinter kontinuirano dograjuje več kot štiri desetletja. Razstavljamo portrete literatov, ki so prejeli Prešernovo nagrado. Tihomir Pinter je od uredništva kulturne priloge Dela Književni listi prejel uradno naročilo za portretiranje literarnih ustvarjalcev in ti portreti so izhajali od aprila 1990 do avgusta 1997 v tedenski prilogi.

Leta 1993 je izšla fotografska monografija Portreti sodobnih slovenskih književnikov, za katero je spremno besedilo napisal dr. Matjaž Kmecl. Ob dvajsetletnici knjige, se je Tihomir Pinter že v lanskem letu intenzivno posvetil fotografiranju pisateljev in pesnikov.

Na razstavi so zato na ogled portretne fotografije iz časovnega razpona več kot dveh desetletij. Avtor je opravil strog izbor iz obsežnega materiala, ki ga je posnel pri posameznem portretirancu. Enajst izmed enaintridesetih portretirancev je obiskal večkrat. Leta 1998 pa je nastal skupinski portret štirih pesnikov Kajetana Koviča, Janeza Menarta, Toneta Pavčka in Cirila Zlobca.

Pinterje fotografije so tehnično in kompozicijsko dovršene. Dovršeno kompozicijo avtor dosega s kadriranjem, odvisno od osredotočenosti na obraz, poprsje ali telo. Odločitev je odvisna od trenutnega navdiha in konstelacije portretiranca in obdajajočega ambienta. Statično poziranje fotografa skorajda ni zanimalo. Črno-bela fotografska tehnika in ročna obdelava v temnici sta le doprinos k še večji estetizaciji podob.

Ddr. Damir Globočnik je v tekstu zapisal: “Pri portretih literarnih ustvarjalcev – prejemnikov Prešernove nagrade osrednja pozornost ni veljala fizični privlačnosti, zunanjemu videzu, lastnostim in posebnostim portretiranca. Tihomir Pinter med pogovorom poskuša portretiranca spoznati in v posnetek ujeti tisto, kar je karakteristično zanj. Pri tem lahko v prvi plan stopajo različne portretirančeve značajske poteze, njegova samozavest, ekshibicionizem, zadržanost …”

Utrinki z odprtja:

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri