Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Turistični produkt OD SKRINJ DO ŠTRUKLJEV – KAKO SO ŽIVELI V KRANJU?

Turistični produkt OD SKRINJ DO ŠTRUKLJEV – KAKO SO ŽIVELI V KRANJU?

Za organizirane skupine domačih in tujih turistov, za društva, študente in zaključene družbe smo pripravili turistični produkt, s katerim želimo obiskovalcem prikazati edinstveno etnološko dediščino Kranja in okolice.

Kranj je središče alpskega dela Slovenije. V načinu življenja ljudi v okolici izstopa odnos do likovnega krašenja notranje opreme in posebno bogato kmečko stavbarstvo, ki ga pokažemo na razstavi Ljudska umetnost na Gorenjskem. Najstarejša skrinja z letnico 1624 iz železarske Lipniške doline je sodobnik intarziranega portala z letnico 1638 iz renesančne dvorane Mestne hiše.

V 11. stoletju se je izoblikoval trg, na katerem so trgovali z lokalnim in drugim blagom. Stavbe ob trgu so bile poslovno-stanovanjske z obrtnimi delavnicami, skladišči … na dvoriščni strani so bile kmetije. Njive in pašnike so imele na severnem obrobju mesta in ob Savi. Pripadal jim je tudi gozd. Za Kranj kot sejemsko mesto je veljalo, da je v njem več vina kot vode. Kranjčani so vodnjak dobili šele v 19. stoletju, sodoben vodovod pa leta 1911, ko je bil zgrajen tudi vodovodni stolp.

Kako so živeli meščani? S čim so se ukvarjali? Kaj je sejem s sejemsko roko pomenil za Kranj in Kranjčane? Kakšne obrti so živele v Kranju? Kako daleč naokoli so bile poznane? Eno od njih so poznali po celi Evropi, v Ameriki in tudi v Aziji.

Načrt obiska:

  • Zbor pred Mestno hišo, kjer obiskovalce prevzame vodnik
  • Ogled etnološke zbirke Ljudska umetnost na Gorenjskem v Mestni hiši – Gorenjski muzej
  • Sprehod skozi mesto Kranj do gradu Khislstein, kjer si ogledamo razstavo Prelepa Gorenjska
  • Degustacija kvašenih sirovih štrukljev v gostilni Stari Mayr

Cena:

  • 10 €/osebo (vstopnina in degustacija)
  • 50 € vodenje skupine

Trajanje: 3 ure

Predhodna najava:

     Pedagoško-andragoška služba: Magda Zore, 051 615 388, magda.zore@gorenjski-muzej.si

 

https://kruhinpotica.com/recepti/kvaseni-sirovi-struklji/

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri