Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Vitrina meseca 160 let Martina Krpana

Vitrina meseca 160 let Martina Krpana

V sredo, 7. februarja 2018, ob 19. uri vas vabimo v  knjižnico ATL Radovljica, enota Bohinjska Bistrica, kjer v sodelovanju z Muzejskim društvom Žiga Zois otvarjamo vitrino meseca februarja z naslovom OD TIHOTAPCA DO JUNAKA: Martin Krpan praznuje 160 let.

Fran Levstik je leta 1858 napisal vsem dobro znano pripovedko o Martinu Krpanu, močnemu in samosvojemu človeku, ki se je ukvarjal s tihotapljenjem angleške soli. Že ob koncu 19. stoletja so jo prevedli v ruski ter nemški jezik ter kasneje tudi v številne druge jezike, doživela je tudi mnoge ponatise. Leta 1917 je prvič izšla slikanica z dvanajstimi ilustracijami Hinka Smrekarja. Danes je najbolj znan tista iz leta 1954, ki je opremljena s tridesetimi barvnimi ilustracijami Toneta Kralja. Na ogled bodo različne knjižne izdaje, na razstavi pa boste izvedeli še več zanimivosti o pripovedki in njenem nastanku.

Prijazno vabljeni

Ruski prevod Martina Krpana.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri