Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 29 marca 2024

Scroll to top

Top

Retrospektivna razstava del Jožeta Eržena

Retrospektivna razstava del Jožeta Eržena

Vljudno vabljeni na ogled razstave akademskega slikarja in kiparja Jožeta Eržena v Mestno hišo, Glavni trg 4, Kranj.

Razstava bo na ogled do začetka maja.

Povzeto po strokovnem tekstu kustosa razstave ddr. Damirja Globočnika:

Akademski kipar Jože Eržen je svoj likovni izraz našel tako v kiparstvu kot v slikarstvu. K študiju kiparstva ga je napeljala skulptura Jakoba Savinška Slepi deček. Na ljubljanski likovni akademiji je pridobil kiparsko znanje, ki je segalo od realističnega zajetja človeške fiziognomije do neokubističnih in konstruktivističnih interpretacij figuralnih in drugih motivov.  Figura ležeče ženske je napovedovala zanimanje za motiviko ženskega akta, ki postane osrednja vsebinska in likovno-formalna téma v kiparskem opusu Jožeta Eržena.

Človeško telo je neizčrpen vir kiparskih oblik, s katerimi nas kipar lahko opozarja na čutno, erotično

razsežnost ženskega telesa. Včasih je namenoma poudarjena simbolna plat, na primer pri kipcih, ki nas spominjajo na boginje rodnosti v prastarih kulturah.

Pri slikarskem delovanju pa se Jože Eržen načeloma prepušča navdihu, ki vodi potezo s čopičem ali oljno kredo ter narekuje izbiro barv. Slikarski postopek je lahko intuitivno pogojen, vendar nikoli ni naključen, saj so ob elementih spontanosti in neposrednosti prisotni tudi elementi pretehtanosti. Na ta način do izraza lahko pride avtorjev čustveni naboj.

VLJUDNO VABLJENI

vabilo eržen

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri