Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Akcija v podporo kolegicam in kolegom v Ukrajini

Akcija v podporo kolegicam in kolegom v Ukrajini

Skupnost muzejev Slovenije in ICOM Slovenija: Mednarodni muzejski svet izražata podporo našim kolegom muzealcem v Ukrajini in obsojata vsakršno vojno nasilje. Slovenske muzeje in galerije pozivamo, da se nam pridružijo v skupni akciji opozarjanja na grozote vojn in kršenja človekovih pravic, v poudarjanju pomena miru in svobode.

Slovenski muzeji in galerije smo se zato združili v skupni akciji opozarjanja na grozote vojn in kršenja človekovih pravic ter poudarjanja pomena miru in svobode. Na spletu in družbenih omrežjih smo tako objavili predmet iz naših zbirk, ki podpira željo po miru in opozarja na grozote vojnega nasilja, s sledečim sporočilom:

“Muzeji smo varuhi zgodovine in kulturne dediščine. Imamo moč, da preko primerov iz zgodovine opozarjamo na nasilje in temne dogodke človeštva, da učimo in se skupaj zavzemamo za boljši jutri. Naše poslanstvo so skrb za dediščino, za demokracijo in svobodo. Naša naloga je, da kredo “nikoli več vojn!” povemo glasno in opozarjamo na nasilje. Predmeti, ki jih objavljamo, so zgodbe o nesmiselnosti vojn in trajni želji po miru ter blaginji za vse.”

V Gorenjskem muzeju smo izbrali lobanjo ženske v dvajsetih letih, ki je bila v 10. stol. skupaj s svojim nakitom pokopana na grobišču Kranj-Iskra. Kamnita krogla, ki je prebila njeno zatilnico in povzročila njeno smrt, je bila najverjetneje izstreljena s pračo med enim izmed številnih madžarskih vpadov, ki so v prvi polovici 10. stol. pretresali Evropo. Postala je nema priča trpljenja civilnega prebivalstva, ki še vedno, več kot tisoč let po njeni smrti, nosi glavno breme vseh vojaških spopadov.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri