Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Al’ žlahtne kranjske tam cveto besede – 150 let narodne čitalnice v Kranju

Al’ žlahtne kranjske tam cveto besede – 150 let narodne čitalnice v Kranju
Urednik

Razstava, ki smo jo pripravili za letošnji Slovenski kulturni praznik, bo od 27. junija 2013 na ogled v dvorani Mestne knjižnice Kranj. Če ste jo zamudili pri nas, si jo oglejte v knjižnici. Vabljeni!

Pri utrjevanju slovenske narodne zavesti  in rabe slovenskega jezika med meščanstvom so imele pomembno vlogo čitalnice. V šestdesetih letih 19. stoletja  so jih ustanovili v večini slovenskih mest in trgov. Na Gorenjskem je bila prva leta 1862 v Škofji Loki. To je bila spodbuda tudi za kranjske meščane, ki  so svojo čitalnico ustanovili 29. januarja na občnem zboru na Stari pošti. Prvi predsednik je bil Matej Pirc. 

16. avgusta 1863 so slovesno odprli društvene prostore v hiši Petra Mayrja (pri Petrčku). Narodna čitalnica je bila ustanovljena 14 let po Prešernovi smrti, a zaradi njegove veličine, je bil “spomin na pesnika dr. Franceta Prešerna čitalnici vedno svet” (I. Fugina, 1933)

Duhovna dediščina, ki jo je narodna čitalnica zapustila Kranju, je vredna spoštovanja in spomina.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri