Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Nova Muzejska vitrina ob 60. letnici muzeja; tema druga svetovna vojna

Nova Muzejska vitrina ob 60. letnici muzeja; tema druga svetovna vojna

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na predstavitev tretje Muzejske vitrine, v okviru praznovanja 60. letnice Gorenjskega muzeja, v četrtek, 11. julija 2013, ob 19. uri v Mestni hiši, Glavni trg 4.

Naslov tokratne vitrine je Druga svetovna vojna: okupacija, upor, revolucija, državljanska vojna; s katero bomo predstavili nekatere od prvih muzealij, ki so jih pred desetletji pridobili na nekdanjem oddelku za NOB, med drugim tudi puško kraljice Marije.

Iz spremnega lista ob razstavi, kurator Jože Dežman:

Dvajseto stoletje je bilo tudi za Gorenjsko stoletje skrajnosti, stoletje vzponov in zdrsov. Za Slovence je bilo tako zmagovito kot izredno razpeto v divjih spopadih, ki dosežejo vrh v totalitarni eksploziji druge svetovne vojne, v kateri sta poražena nacionalsocializem in komunizem, tudi Slovenijo pa zalije stalinistična plima. Ideološka, politična, strokovna, javnomnenjska in druga soočanja o tem času nas bodo še dolgo zaposlovala.

Gorenjski muzej je bil v vlogi tako varuha tabujev titoizma kot vidnega akterja njegove detabuizacije.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri