Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 29 marca 2024

Scroll to top

Top

Literarni večer Predstavitev pospravljenih predalov

Literarni večer Predstavitev pospravljenih predalov
Kdaj:
18 november 2022 @ 17:00 – 18:15 Europe/Ljubljana Časovni pas
2022-11-18T17:00:00+01:00
2022-11-18T18:15:00+01:00
Kje:
Galerija Prešernovih nagrajencev
Glavni trg 18
4000 Kranj
[:SI]Literarni večer Predstavitev pospravljenih predalov[:] @ Galerija Prešernovih nagrajencev

Ob razstavi Pod istim nebom vas v petek, 18. novembra 2022, ob 17. uri vabimo na literarni večer in predstavitev knjig z naslovom Predstavitev pospravljenih predalov, z nagrajencem Prešernovega sklada Iztokom Geisterjem. 

Dogodek bo povezovala komparativistka in profesorica latinščine Neža Gačnik. 

Več o knjigah:

PREDSTAVITEV POSPRAVLJENIH PREDALOV
Knjiga O ZAUPANJU V NARAVO prinaša izbor člankov in predavanj minulih dveh desetletij. Vodilna nit prispevkov ni varstvo temveč zagovorništvo narave, zasnovano pred tremi desetletji s knjigo Zagovori narave. Medtem se je v prvo vrsto med naravovarstveni problemi pririnilo varstvo pred podnebnimi spremembami. Ta vprašanja v novi knjigi izrecno naslavljata prvo in zadnje poglavje, med njima pa je dvajsetletno obdobje razpravljanja o smiselnosti antropocentričnih posegov v naravo. Najbolj neizprosno sta izprašani tematiki gospodarjenja z vodami in gozdovi.
Knjiga O TAKO IMENOVANIH STVAREH vsebuje izbor esejev o pojmovanju jezika. V ospredju je kritika tako vsakodnevne kot leposlovne rabe nekaterih pojmov v zvezi z naravo, bodisi da je naravoslovno napačna ali jezikovno malomarna, največkrat pa povsem brez občutka za jezikovne nianse. Nekaj prispevkov se nanaša na skrivnosti v starejših zapisih, nekaj pa je posvečenih veselju ob ponovnem odkrivanju bogastva jezika. Knjigi je dodan tudi osnutek OHO – jevskega slovarja, ki v dobršni meri pojasnjuje ozadje avtorjevega pogleda na svet.
Knjiga kratkih zgodb, naslovljena DRHTENJA, prinaša občutja zmedenosti, če ne kar izgubljenosti starejšega človeka, ki ga je, kot temu rečemo, povozil čas. Večina leposlovnih zapisov je posvečena ljubezenskim zgodbam, nekaj pa je tudi takih, ki obravnavajo širše medčloveške odnose. Naslov zbirke se nanaša na notranje vznemirjenje ob soočenjih z osebami v takih odnosih, pa tudi na zapisovanje občutij ‘z drhtečo roko’.
Zbirka poezij POTONIKI VRTOVI vsebuje stvaritve iz daljšega pesniškega obdobja, saj je od zadnje zbirke Besede ženskega pomena minilo že dvajset let. Razdeljena je na sedem tematsko zaokroženih sklopov pretežno ljubezenske vsebine, dodan pa je tudi nekakšen memento mori, pesnitev sestavljena iz dvajsetih kvartetov. Če se ljubezenska lirika slogovno v dobršni meri odmika od avtorjeve avantgardistične mladostne poezije, pa jo ta zadnja pesnitev, imenovana Trizna, vrača v območje hermetične poezije.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri