Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Javno vodstvo po občasni razstavi Gospodje in tovariši – kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920 – 1980

Javno vodstvo po občasni razstavi Gospodje in tovariši – kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920 – 1980
Kdaj:
5 september 2015 @ 10:00 – 11:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2015-09-05T10:00:00+02:00
2015-09-05T11:30:00+02:00
Kje:
Grad Khislstein
Tomšičeva ulica 44
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Javno vodstvo po občasni razstavi Gospodje in tovariši - kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920 - 1980<!--:--> @ Grad Khislstein | Kranj | Kranj | Slovenija

Mesto Kranj je po obeh velikih vojnah 20. stoletja doživelo izjemen gospodarski razvoj, ki je izstopal v slovenskem merilu. Predstavljamo razvoj industrijskih podjetij, njihovo usodo v prvi Jugoslaviji, pod nemško okupacijo in v drugi Jugoslaviji.

Intenzivna industrializacija je močno spremenila podobo mesta, strukturo njegovega prebivalstva, način življenja in vrednote. Z gospodarsko rastjo so bili povezani priseljevanje številnih delavcev iz Slovenije in Jugoslavije, socialno razslojevanje in urbanistični razvoj.

Življenje v mestu in odnose v družbi so pred drugo svetovno vojno uravnavale meščanska podjetnost, vrednote in omika, ki so jih po vojni preplavila socialistična gesla in gospodarjenje v samoupravljanju.

Posebej izpostavljamo izbrane zgodbe posameznikov in družin, ki so v obeh obravnavanih obdobjih izstopali kot predstavniki političnih in gospodarskih elit; te so spodbujale in usmerjale razvoj Kranja. Z življenjskimi zgodbami Cirila Pirca, predvojnega župana, Franja Sirca, podjetnika, Franca Puharja, političnega funkcionarja, Franca Omana, socialističnega direktorja, in Ljuba Sirca, kritika komunističnih ekonomij, se hkrati tudi vključujemo v slovenski projekt Pot domov.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri