Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejska vitrina Da Pozabljeno ne bo pozabljeno

Muzejska vitrina Da Pozabljeno ne bo pozabljeno
Kdaj:
7 februar 2019 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-02-07T19:00:00+01:00
2019-02-07T20:00:00+01:00
Kje:
Knjižnica Antona Tomaža Linharta
Radovljica

V četrtek, 7. februarja 2019, ob 19. uri vljudno vabljeni v Knjižnico Antona Tomaža Linharta v Radovljic na predstavitev vitrine meseca Da Pozabljeno ne bo pozabljeno, ki jo pripravljamo skupaj z Muzejskim društvom Žiga Zois iz Bohinjske Bistrice.

V drugi polovici 16. stoletja se je železarstvo v Bohinju razširilo tudi na Pozabljenem. Z novimi fužinami se je vas povečala. Pozabljeno so izbrali zato, ker so tudi tam v bližini našli rudo.  Janez Vajkard Valvasor je v svojem delu Slava vojvodine Kranjske opisoval tudi železarske obrate na Pozabljenem. Tam naj bi stala livarna, kjer so vlivali retorte za žganje živosrebrove rude. Kasneje so obrate reorganizirale in po poročilu Žiga Zoisa je na Pozabljenem potekala predelava železa v cajne (železne palice) in žice ter kovanje žebljev. Zato sta tam delovali dve kladivi (cajnarce) in štiri klešče za vlečenje žice (tracgarce).  Cajnarca na Pozabljenem naj bi bila celo najboljša v deželi.

Po ustnem izročilu naj bi tam nekoč stala tudi rudarska kapelica. Skoraj zagotovo je bila posvečena sv. Barbari, zavetnici rudarjev in železarjev. Med ljudmi se je ohranila ena sama kitica pesmi:

Zakaj si zapuščena

tam gori cerkvica,

da prag ti mah prerašča

še zvon glasu ne da.

Vljudno vabljeni

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri