Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 aprila 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Arheologija Knedlovega vrta

Muzejski večer Arheologija Knedlovega vrta
Kdaj:
19 maj 2016 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-05-19T19:00:00+02:00
2016-05-19T20:00:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva ulica 42
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Muzejski večer Arheologija Knedlovega vrta<!--:--> @ Ullrichova hiša | Kranj | Kranj | Slovenija

Vljudno vabljeni na muzejski večer Arheologija Knedlovega vrta v četrtek, 19. maja 2016, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj.

Gost večera bo mag. Draško Josipovič, ki je leta 2005 sodeloval pri izkopavanjih na Tomšičevi ulici 38, na Knedlovem vrtu, kjer sta bila med drugim najdena dva lamelna oklepa in ango.

Leta 2005 je bil Kranj priča izjemnemu odkritju. Na vrtu Tomšičeve 38 so arheologi izkopali poznoantično vojaško opremo vojščakov najvišjega ranga iz druge polovice 6. stoletja – dva lamelna oklepa in kopjasto orožje, ango. Gre za statusne simbole tedanje družbene oz. vojaške elite – ango frankovsko-alamanske, lamelna oklepa pa bizantinske elite ter elite ljudstev pod njihovim vplivom in oblastjo. Vse tri najdbe potrjujejo izjemno strateško vlogo Karnija, predhodnika Kranja, v poznoantični dobi.

 

Lamelna oklepa pa nista izstopajoča najdba le zaradi svojega nekdanjega simbolnega pomena, temveč tudi zaradi svoje enkratnosti v evropskem ali celo svetovnem merilu. Sta dva izmed vsega skupaj sedmih skoraj v celoti ohranjenih lamelnih oklepov iz 6. in 7. stoletja, odkritih na širnem območju med Kavkazom na vzhodu in Španijo na zahodu. Malokateri med njimi pa nudi toliko zanesljivih podatkov za rekonstrukcijo zgradbe in nekdanjega videza kot prav oklepa iz Kranja.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri