Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer o Janezu Vajkardu Valvasorju – gost dr. Janez Bogataj

Muzejski večer o Janezu Vajkardu Valvasorju – gost dr. Janez Bogataj
Kdaj:
31 marec 2016 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-03-31T19:00:00+02:00
2016-03-31T20:30:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva ulica 42
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Muzejski večer o Janezu Vajkardu Valvasorju - gost dr. Janez Bogataj<!--:--> @ Ullrichova hiša | Kranj | Kranj | Slovenija

Gorenjski muzej je nedavno prejel donacijo – faksimile ICONOTHECE VALVASORIANE.

Ob tej priložnosti vas vabimo na muzejski večer, kjer nam bo gost, dr. Janez Bogataj, razkril marsikatero zanimivost o Janezu Vajkardu Valvasorju.

Vabljeni v četrtek, 31. marca 2016, ob 19. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj.

Monumentalna faksimilirana izdaja Valvasorjeve likovne zbirke Iconotheca Valvasoriana je sestavljena iz sedemnajstih zvezkov, v katerih je 7.752 grafičnih, listov, akvarelvov in risb. Gre za enega največjih slovenskih založniških projektov, ki je edinstven tudi v svetovnem merilu, saj je dosledno izpeljan faksimilni natis z znanstvenokritično obdelavo celotnega gradiva.

Zbirka je sestavljena iz grafičnih listov in risb Albrechta Durerja,  Lucasa Cranacha, Jacquesa Callota, Martina Schongauerja in mnogih drugih nemških, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih in domačih mojstrov iz druge polovice 15. ter 16. in 17 stoletja. Obsega grafike, risbe in akvarele različnih formatov, ki jih je Valvasor razporedil po tehnikah, nacionalni pripadnosti avtorjev in po temah. Celotno zbirko je razvrstil v osemnajst zvezkov, pri čemer  je bil po Valvasorjevi smrti četrti zvezek izgubljen, vendar je upoštevan pri številčenju, zato zadnja, sedemnajsta faksimilirana knjiga, nosi številko XVIII.  Sestavni deli zbirke so od I. do XII. zvezka razporejeni po tematiki. Pri tem so prvi trije zvezki posvečeni sakralni tematiki), od XIII. do XV. zvezka so avtorji po nacionalni pripadnosti, v XVI. so deloma po tematiki in po tehniki, v XVII. zvezku izključno po tehniki (risbe), podobno tudi v zadnjem XVIII. zvezku, kjer so akvarelirane risbe.

Faksimilirana  izdaja obsega sedemnajst v polusnje vezanih zvezkov z originalnim hrbtnim okrasjem, zaporedno številko in z naslovno stranjo v nemščini, na notranji strani platnic pa je ekslibirs. Grafike so nalepljene na liste, ki so del zvezka, nekaj pa je neposredno v zvezek vezanih grafičnih listov. Spremne študije k posameznim zvezkom so v slovenščini s prevodi v hrvaščino in angleščino.
Faksimilni natis te grafične zbirke je izdala Fundacija Janeza Vajkarda Valvasorja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri