Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Savska linija – zadnja linija Soške fronte

Muzejski večer Savska linija – zadnja linija Soške fronte
Kdaj:
10 februar 2017 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-02-10T18:00:00+01:00
2017-02-10T19:30:00+01:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zoisova ulica 15
4264 Bohinjska Bistrica
Slovenija
<!--:SI-->Muzejski večer Savska linija - zadnja linija Soške fronte<!--:--> @ Muzej Tomaža Godca | Radovljica | Slovenija

Vljudno vabljeni na muzejski večer v petek, 10. februarja 2017, ob 18. uri v Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici. Gost večera Alojz Budkovič bo spregovoril o Savski liniji – zadnji liniji soške fronte.

Savska linija je pozabljena zgodba prve svetovne vojne na našem ozemlju. Mrzlično so jo pričeli graditi maja 1915, ko je Italija napadla AO monarhijo. Vrhovna komanda AO armade je predvidevala, da bo 5. armada ob Soči težko zadržala številčnejšo in bolje oboroženo italijansko vojsko. Zaradi velike nevarnosti vdora v monarhijo, so v zaledju fronte zgradili rezervne položaje. Zadnje so vključili v sistem Savske linije. Na srečo ni bila nikoli uporabljena, saj je šibka Soška armada s svojo obrambno taktiko, uspešno obranila položaje. Tako izginjajoče ostaline Savske linije že stoletje ostajajo nema priča nesmiselne vojne.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri