Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Zgodnjesrednjeveška Karniola, gost dr. Peter Štih

Kdaj:
7 april 2015 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2015-04-07T19:00:00+02:00
2015-04-07T20:30:00+02:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva ulica 42
4000 Kranj
Slovenija

Karniola – zgodnjesrednjeveška pokrajina v senci izročila

 

Karniola se je v zgodnjem srednjem veku nahajala v senci izročila. Nobeni drugi pokrajini severnojadransko-vzhodnoalpske regije niso viri tako skromno odmerjeni kot njej. Zato ne preseneča, da je bila označena za »megleno, nerazjasnjeno tvorbo«, ki da naj bi živela  celo le v glavah takratnih učenih avtorjev. Pa vendar prav oni zelo jasno razlikujejo med Karantanijo in Karniolo ter Karantanci in Karniolci. V predavanju bodo predstavljeni skromni pisni viri, ki govorijo O Karnioli v zgodnjem srednjem veku in na njihovi podlagi bo orisan zgodovinski razvoj osrednjeslovenskega prostora med pozno antiko in visokim srednjim vekom.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri