Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Zgodnji srednji vek na Gorenjskem; gost dr. Milan Sagadin

Muzejski večer Zgodnji srednji vek na Gorenjskem; gost dr. Milan Sagadin
Kdaj:
26 marec 2015 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2015-03-26T18:00:00+01:00
2015-03-26T19:30:00+01:00
Kje:
Ullrichova hiša
Tomšičeva ulica 42
4000 Kranj
Slovenija

V okviru razstave Gradišče nad Bašljem – pozabljena utrdba vas vljudno vabimo na muzejski večer, na katerem nam bo gost dr. Milan Sagadin spregovoril o zgodnjem srednjem velu na Gorenjskem.

Vabljeni v četrtek, 26. marca 2015, ob 18. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju.

Predavanje bo obravnavalo obdobje od propada antike (ok. 600) do vstopa današnjega ozemlja Slovenije v zahodnoevropski fevdalni svet (okrog 1000). Prikazan bo razvoj slovanske poselitve Gorenjske, ki jo dokumentirajo predvsem številna grobišča. Podrobneje bodo analizirana dejstva, ki govore o kontinuiteti med pozno antiko in zgodnjim srednjim vekom oz. o integraciji staroselcev v slovansko družbo.

Kot poseben primer bo predstavljen Kranj, ki se je v tem obdobju razvil v centralno naselje in »prvo prestolnico« Slovencev, in seveda 2102 kat 369Gradišče nad Bašljem kot »prvi sedež slovanskega plemstva«.

VLJUDNO VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri