Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje gostujoče razstave Gospodarji prehodov

Odprtje gostujoče razstave Gospodarji prehodov
Kdaj:
27 avgust 2020 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2020-08-27T19:00:00+02:00
2020-08-27T20:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj

Vljudno vabljeni na odprtje gostujoče razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož  Gospodarji prehodov v četrtek, 27. avgusta 2020, ob 19. uri v Stebrično dvorano Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Zgodba pričujoče razstave odstira življenje na Ptuju pred tremi tisočletji. Vendar pa imata veljaka z ulice Viktorina Ptujskega ključno vlogo za razumevanje prehoda iz bronaste v železno dobo v širšem prostoru. Ta ne predstavlja le časovne ločnice, temveč tudi prehod iz kulture žarnih grobišč v halštatsko kulturo, za katerega je razen sprememb v materialni kulturi značilen tudi prehod iz razmeroma egalitarne v močno razslojeno družbo. Veljaka sta pripadala eliti, ki je z gradišča na Grajskem griču obvladovala najpomembnejši prehod čez reko Dravo ter s tem prehod iz Panonske nižine v predalpski in v mediteranski svet. Vse to odzvanja v naslovu razstave: Gospodarji prehodov.

V interdisciplinarnem projektu smo niz že opravljenih analiz nadgradili z novimi, saj so prav rezultati interdisciplinarnih raziskav velikokrat ključ do boljše interpretacije arheoloških najdb. Tako slike predstavljajo sekvenco od raziskave do rekonstrukcije predmeta – sulična ost in bodalo, ter rekonstrukcija bojevnika tistega časa v opremi.

VLJUDNO VABLJENI

Bimetalna sulična ost, sekvenca 1. Arhiv Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Bimetalno bodalo, sekvenca 2. Arhiv Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Rekonstrukcija bojevnika s sulico in bodalom. Arhiv Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri